Hallux Valgus

Borde du operera din Hallux valgus

Gör vad du kan på egen fot, innan du väljer att gå den smärtsamma vägen via operationsbordet.

- Borde jag operera Hallux Valgus?

Att operera Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri efter operationen. I vissa fall får du flera år efter komma tillbaka för samma operation. Då du satt tillbaka fötterna i skorna som skapade problemet från början.

Alla lösningar innan du väljer att operera är i FreeFoot's tycke en god investering- det finns goda chanser till att förbättra ditt tillstånd utan att behöva skära, skrapa bort ben eller sätta i metallbitar som inte hör hemma i foten.

- Att operera Hallux Valgus

Ett normalt förlopp inför Hallux Valgus operation:
Du tar först kontakt med din läkare via en vårdcentral, du blir skickad till en ortopedklinik där röntgen utförs och det beslutas vilken metod som ska användas.

Alla operationer mot hallux valgus är till för att smalna av foten och räta upp stortån. Den standardoperationen mot hallux valgus kallas chevronosteotomi. En benkil sågas ut från första mellanfotsbenet och fixeras med skruv. Sen rätar man upp stortån med tejp, eller sågar ut en del av stortåbenet för ökad lutning.

- Efter operation Hallux Valgus

 • Första tiden efter operation

Du får ett fotförband på foten, och kan gå platt på foten eller på hälen. Så länge du inte belastar framfoten. Du kan även få en speciell förbandssko. Foten är bandagerad i 3 veckor.

 • Hallux Valgus träning efter operation

Alla får inte med information om detta- så om du mot förmodan opererar dig, var noga att fråga efter övningar du kan göra hemma efter operationen (obelastad och belastad) och när du får lov att börja.

 • Ont efter hallux valgus operationen

Bedövningen från operationen håller i upp till 10 timmar. Du brukar få en ordination från läkare om egen medicinering hemma mot smärtan tills det att smärtan avtar naturligt.

 • Att gå på foten eller i vanliga skor efter Hallux Valgus operation

Din fot svullnar vid operation, denna svullnad kan vara ända upp till 6 månader efteråt och påverkar hur du går och hur mycket du kan använda dina vanliga skor. I vissa fall kan du få en specialsko de första 6 veckorna, vilket gör att du kan gå kortare sträckor och lägga minimal belastning på foten.

 • Sjukskrivning efter operation
 • En vanlig sjukskrivningstid från operation av Hallux Valgus är 2-8 veckor. Detta är beroende på ditt yrke och läkning. Har du ett skrivbordsjobb så är det den kortare tiden, ett tyngre jobb den längre tiden

Något som inte nämns av alla läkare, är att efter operationen så måste du lägga flera veckors träning på att få tillbaka fotens/ledens funktion. De som missar detta kan få en längre läkningsprocess och i värsta fall kvarstående men. Så är du fast vid beslutet av att operera, efterfråga övningar!

- Vilka Komplikationer kan du få av att operera Hallux Valgus?

Jag har inte opererat min fot mot Hallux Valgus- men i min sökningar har jag stött på folk som har nämnt dessa komplikationerna. Det betyder inte att du kommer få dem.

 • Problem med balans långt efteråt
 • Stelhet i leden
 • Ont av att stå på tå
 • Smärta vid gång i trappor
 • Ont vid utövandet av idrotter
 • Stickningar i foten
 • Stortå/led fortsatt snedställd även efter operation

Din fot är formbar utan att du lägger den på ett operationsbord.

Det kostar en del av dig att ta vägen via operation- och även efter behöver du funktionella skor och att träna dina fötter. Hur hade det varit att börja med att aktivera foten? Se om du kan återfå din fots funktion och slippa smärtan från din Hallux Valgus utan att operera?

Senaste Artiklarna

Barfotaskor är inte funktionella

Barfotaskor verkar ju funka för så många, men inte för dig? Din kropp, din fot kan behöva något annat.

October 31, 2021