Hur en fotanalys kan göra dig till en bättre och mer hållbar löpare

I många år ansåg jag att jag var vältränad. Jag spelade och tränade handboll  4-5 dagar i veckan där två av de dagarna innebar styrketräning i olika former. Dock hade jag ju ofta alltid någon skavank eller känning någonstans. Skoskav och blånaglar var standard. En axel som strulade, stel rygg och höft samt med tiden också svåra knäproblem.

Jag gick till olika specialister och sjukgymnaster som la upp träningsprogram till mig för att få bukt med mina problem men ingen, INGEN, pratade om vikten av fotens form och funktion i förhållande till övriga kroppen. Jag blev inte heller av med mina problem, eftersom jag inte gick till botten med vad som verkligen orsakade dem. 

Det finns nog ingen kroppsdel som är så negligerad och tas för givet så som våra fötter. För ärligt talat, hur ofta går du till gymmet och tänker att du ska träna dina fötter?
Alldeles för många coacher uppmanar sina adepter att träna upp sätesmusklerna, bålen och vaderna för att få ett bättre och snabbare löpsteg – men hur många pratar om vikten av en stark och rörlig fot egentligen? 

Vad innebär en fotanalys?

Att göra en fotanalys innebär att du får göra ett fotavtryck på en speciell platta. Där kan vi direkt se formen på din fot, hur aktivt/passivt dina fotvalv är,stortåns aktivitet  samt var du lägger belastningen i ett steg. Detta tillsammans med en nulägesbeskrivning av din upplevelse i kroppen i övrigt samt bakgrund gör att vi kan skapa en plan för dig att nå en förbättrad fothälsa och i förlängningen en optimal rörelse vid gång och löpning. 

Hur en fotanalys kan hjälpa dig till ett bättre och mer hållbart löpsteg

En fotanalys kan göra att du t. ex. får syn på att du har en inaktiv stortå som pekar in mot övriga tår och ett passivt och inte så elastiskt fotvalv. Är du eller har du också drabbats av löparknä, gubbvad eller hälsporre någon gång kan vi göra den kopplingen till vad som händer (eller inte händer) i dina fötter, som en orsak till dina problem. 

Då kan vi skräddarsy ett program till dig för att återfå en optimal fotform och funktion i foten. Och när foten kan göra sitt jobb som det är tänkt igen, kan ditt löpsteg också bli skonsammare, mer energieffektivt  och snabbare!

Foten behöver sköta sin del av jobbet

När foten får rätt förutsättningar att fungera som det är tänkt att den ska så står den för ungefär 17% av stötdämpningen i ditt steg, med sin fantastiska konstruktion. Lägger vi därtill underbenet så är vi uppe i hela 35% av kroppens totala inbyggda stötdämpning, som ska ske i varje steg. 

Om då inte fötterna och underbenen kan göra sitt jobb behöver övriga leder och strukturer i kroppen dra ett för tungt lass och över- och snedbelastningar kommer som ett brev på posten. Därför kan t. ex ont/stelhet i knäna, ryggen och nacken/skulderpartiet bero på att foten inte kan göra sin del av jobbet. 

Allt börjar med att skapa medvetenhet

Om du nu tittar ner på dina fötter och inser att du inte gett dem den uppmärksamhet de förtjänar, så misströsta inte. Det är ALDRIG för sent att börja hitta tillbaka till en mer naturligt formad och funktionell fot! Du har nu redan gjort det viktigaste – skapat en medvetenhet kring din fot och dess viktiga roll i ditt steg och för din kropps välmående. 

Senaste Artiklarna