Ont i fötterna - börja gå barfota!

Vet du den enda långsiktiga lösningen på att bli av med smärtor i fötterna? Att återgå till ett så naturligt rörelsemönster för din fot som möjligt!

Barfota för att bli återställd

Söker du på “ont i fötterna” så får du upp massa olika tips på olika hjälpmedel, inlägg, tejpning, stötdämpande skor m.m. som ska hjälpa dig att bli av med dina smärtor. Vi är av en helt annan åsikt. 

Vi vet att om du eftersträvar att få fötterna tillbaka till en så naturlig miljö och ett så naturligt rörelsemönster som möjligt, så är det den enda långsiktiga lösningen på att bli av med smärtor i fötterna. 

Läs vidare och lär dig mer om din kropp, hur den är konstruerad och hur den är tänkt att fungera. Det är först då du kan bli återställd på riktigt.

Men barfota - hur tänker ni där?

Ja, det är såklart en högst relevant fråga. Det är ju som sagt inte det man hör så ofta och inte heller det man får upp i sökfönstret. Det känns ju dessutom väldigt märkligt att jag ska ta bort allt och då bli av med mina problem, låter snarare som att jag kommer få mer ont?

Naturlig fot - vad menas med det?

Våra fötter är fantastiska konstruktioner som är uppbyggda av en hel massa ben, muskler, senor, ligament och mer därtill. Våra fötter har fått just exakt den här konstruktionen för att det är den absolut bästa för oss människor. Evolutionen hade ändrat på dess uppbyggnad, om det inte var den i särklass bästa lösningen för oss tvåbenta, upprätta varelser. 

Vi landar på varje fot, en i taget, ganska många gånger på en dag. För att den ska göra det så naturligt som möjligt, så behöver den vara så “fri” som möjligt. Självklart är fotens uppbyggnad gjord för att vi ska kunna röra oss barfota. EVolutionen har inte skapat våra fötter för att de måste ha skor på sig. 

Men barfota - det blir kallt, det gör ont!

Såklart ska vi inte gå runt barfota hela tiden. Det blir faktiskt både blött och kallt. Dessutom gör det ont och ja - det är snyggt med skor! Men då gäller det såklart att välja rätt typ av sko. En sko som inte påverkar din fot för mycket. En sko som ger dig just skydd mot väta, kyla, mot vassa underlag samt som ser till att du är klädd och känner dig bekväm. Men som fortfarande tillåter att foten får lov att vara “barfota” i den. 

Vilken sko ska jag välja?

 Du ska välja en sko som är funktionell och som inte påverkar din egna fotfunktion. 

  • Bred tåbox: En bred tåbox klämmer inte ihop dina fötter utan låter tårna få ta sin plats och alla muskler och senor och allt annat som finns mellan tårna, får ta sin plats.
  • Ingen klack eller drop: Utan klack eller drop, så kommer foten ner i sitt naturliga läge, detta gör att hälsenan får jobba så som den är tänkt att göra.
  • Inte uppbyggd under hålfoten: Vår hålfot/vårt fotvalv finns där av en anledning. Den ska ta upp den kraften som blir i varje steg. Foten behöver kunna svikta och hålfoten finns där av den anledningen. Därför ska det inte vara något stöd där under, som är i vägen för den naturliga svikten.
  • En förhållandevis tunn sula: Med en tunn sula så känner vi underlaget, marken under våra fötter. Det är jättebra! Detta gör att foten och kroppen får signaler från marken och får en naturligt “massage” när vi går på olika saker, oavsett om det är i stan eller i naturen.
  • En följsam sko som går att “rulla ihop”: En sko som inte är styv utan som istället går att rulla ihop, utan att den får “fasta veck” är en sko som inte påverkar din fot, utan låter istället foten få röra sig fritt och så som den vill.
  • Ingen stötdämpning: Skorna ska inte ha någon stötdämpning - den finns naturligt i din fot! Om vi istället sätter stötdämpningen i skon, så tappar foten sin egna funktion. Dessutom landar vi lätt fel och då tar inte foten upp lika mycket av kraften i varje steg som är tänkt, vilket kan leda till problem högre upp i kroppen, såsom vid knäna, höfterna och ryggen.

Men, jag har provat tunna, platta skor innan och det har inte funkat, typ Converse m.m.

Detta beror oftast på att just platta skor är ”för” platta. Och hårda. Och tunga. Som en planka under foten. Sen är de flesta skor vinklade framme vid tårna, avsmalnande. Detta gör att stortån inte får ligga rakt utan vinklas in mot övriga tår. Detta påverkar hela fotens funktion faktiskt.

Skorna ska  inte vara platta, de ska vara följsamma. Både mot underlaget och mot våra fötter.

Barfota på asfalt och hård golv?

Idag går vi mycket på platt och hård asfalt samt platta och hårda golv. Detta går såklart inte att jämföra med om vi hade levt i naturen. Men vi ser faktiskt att vi ändå mår bättre och blir återställda från olika krämpor i kroppen, om vi börjar gå mer barfota, eller i funktionella skor, barfotaskor, eller vilket namn man nu än vill sätta på dessa skor. Huvudsaken är att det är skor som inte påverkar din fot. Utan det är foten i sig som ska vara stark och funktionell och bestämma över skon - inte tvärtom!

Men  hur vi mår i fötterna och i knäna, höfterna och ryggen, beror faktiskt också på hur vi sätter ner foten och hur vårt steg är. Är du till exempel en person som går med fötterna väldigt utåtvridet eller om du vet med dig att du tar väldigt stora steg eller går väldigt fort, då behöver du även justera en del där. 

Älska dina fötter - Från instängda till fria

Såklart måste vi börja bygga upp och stärka våra fötter igen. Har de gått länge i traditionella skor, där foten inte själv fått arbeta så mycket, så kan både muskler, senor och ligament behöva få väckas till liv igen. Vi vill ha tillbaka både styrkan och  funktionaliteten i våra fötter igen.

Det finns en uppsjö med övningar vi kan göra med och för våra fötter. Det viktigaste är att börja uppmärksamma dem! Ta av dig strumporna och börja se dina fötter. Spreta med tårna, plocka upp saker med dem, se om du bara kan röra på stortån och inte de andra - och sen tvärtom.

Gillar du inte dina fötter? - Vet du hur många som inte gillar sina fötter? Jag har heller tyvärr ingen siffra på det, men jag kan säga att jag träffat många som verkligen inte gillar sina fötter. Som önskar sig nya. Att de krånglar, att de har ont, att de tycker de är fula, förkorta tår, för långa tår, för krokiga tår… Då måste man börja nysta i tanken om att börja tycka om sin fötter. Det är ändå en del av vår kropp, och de gör ett hästjobb åt oss varje dag. Så minst sagt, förtjänar de lite kärlek tillbaka.

Senaste Artiklarna