sto

Addict - Den funktionella Skon

Det var i april tidigare i år som jag först fick höra talas om den sko som skulle revolutionera skoindustrin.

Joe Nimble skon- NimbleToes Addict i samarbete med Soles by Michelin. Jag befann mig vid Freefoot i Göteborg och pratade med Magnus Björkholm, grundare av Freefoot, om skon som kommit fram genom ett samarbete mellan Sebastian Bär (son till Christian Bär, grundare till skoföretaget BÄR) och “the biomechanist and legendary natural running coach” Lee Saxby. Addict är den första i familjen av funktionella skor med tåfrihet.

För att ta del av möjligheten att köpa skon till “early bird”-pris skrev jag upp mig på nyhetsbrevet från Freefoot. Under kommande veckor skickade Freefoot löpande ut uppdateringar om skon, dess bakgrund, funktion och struktur.

Sedan jag började springa i mina “barfotaskor” har jag blivit van vid tåfrihet, närkontakten till underlaget och den sköna känslan när fotisättningen sker med hela foten istället för “framfotalöpning” som så många andra kan använda. Efter ett antal mindre lopp, 2 Göteborgsvarv och 1 Stockholm Maraton senare känner jag mig nöjd med mitt val av skor. Freefoots holistiska syn på rörelse och deras skor ger mig en tåfrihet som jag aldrig känt tidigare. Detta synsätt har förändrat mitt liv som löpare till det bättre.

I går (2020-06-29) fick jag beskedet att ett skopaket från Freefoot fanns att hämta på posten vid Ålidhem i Umeå. Försiktigt öppnade jag paketet för att få njuta av känslan av nya skor. Just doften av icke använda skor älskar jag och jag tycker den är fantastisk för mig som skonörd. På följesedeln fick jag en trevlig hälsning från Magnus som gjorde mig väldigt glad! Plötsligt hade jag mina efterlängtade Addict i händerna!

Första intrycket var att de var mjuka och sköna, med rejäl sula från Michelin och, ovanligt nog, en sula på 10 mm istället för det vanliga på < 5 mm som jag är van vid. Nimbletoes Addict ser ut som andra skor som jag ser i “vanliga” sportbutiker.

Under hela min tid i barfotaskor så har jag aldrig upplevt en sådan här sko tidigare. Till en början så tvivlade jag, trots allt jag hört om den, så behövde jag prova den innan jag fattade beslut och här står jag nu med facit i handen. Samma dag var det blött ute så jag bestämde mig för löpning dagen efter. Sedan jag började springa med mina skor har

Jag började lätt. 3 km asfalt. Majoriteten av mina löparpass är på asfalt och jag har alltid uppskattat det underlaget. Sveriges underlag är mestadels platt på grund av asfalt och därmed har mina fötter lärt sig uppskatta asfaltens hårda underlag. Skorna kändes sköna när jag sprang. Dämpningen var ovanligt bra - vilket jag inte var beredd på. Jag är som sagt van vid <5 mm sula och inte en tjockare sula för dämpning. Sulorna från Michelin kändes robusta, löparvänliga och perfekta för valet av underlag. Skorna var inte trånga på något sätt och mina tår fick verkligen röra sig fritt i skorna. Med detta sagt bör det nämnas att jag valde storlek 10 (44,5) så att jag en tumnagel till frihet. Detta är en förutsättning för att fotens hela kapacitet kan användas fullt ut.

Jag är överraskad över skons funktion och skön löpturen kändes. Tidigare har jag sprungit i icke fotriktiga skor för att pröva skillnaden. Det är en enorm skillnad mellan icke fotriktiga och fotriktiga skor! Nästan direkt fick jag ont i foten på grund av skons form, känslan av inklämda tår och brist på utrymme än den jag var van vid. 

Addict överklassade mina förväntningar med måtta och jag ser Addict som en riktig funktionell sko med tåfrihet, stabilitet och med en robust sula. Jag hoppas och tror att fler kommer att upptäcka Addict och det arbete det lagts på att gör denna modell till en funktionell sko.

/Rickard Dahlgren