sto

Vägen Till En Smärtfri Fot och Kropp

- Ge mig en pistol, brukade Else svara när det var som värst och omgivningen undrade vad de kunde göra för henne. 

Den perioden var det bara morfinliknande medicinering som hjälpte. Idag njuter Else av varje steg.

Else föddes med en slags klumpfot på vänster fot. Första levnadsåret var foten lindad med en skena, som är en vanlig behandling vid denna medfödda missbildning. Foten opererades också tidigt så att hon skulle kunna gå. Men redan som barn fick hon inlägg till skorna. Hela livet har hon sedan använt gympaskor, aldrig kunnat ha skor med klack. Under sina två graviditeter hade hon ont i både rygg och bäcken. Och i släkten finns flera som har ischias och ryggskott.

Trots alla smärtor har Else alltid rört på sig så mycket som möjligt. Men efter 50 års ålder blev problemen värre.

- Jag gick som många kvinnor över 50, säger hon. Framåtlutad som om jag alltid bar på två tunga kassar. Jag kompenserade smärtan i foten med att vrida på höfterna och låta kroppen sjunka ihop.

Läkaren rekommenderade till slut inlägg som var över 1 cm tjockt. Else provade vid den här tiden FiveFingers skor och strumpor under 18 månader. Men 2017 fick hon ett allvarligare diskbråck och kunde inte ens sitta, och det gjorde ont vad hon än gjorde.

- Allt jag kunde göra var att ligga ner, berättar Else. Jag kunde inte böja mig ner ens och ta på mig FiveFingers. Jag tränade och gick till massor av specialister såsom sjukgymnaster och en osteopat. Inläggen jag fick gav stöd men ingen förbättring.

Diskbråcket fick läka ut av sig självt, det tog två år. Sedan var det en kollega till Else som rekommenderade FreeFoot. I slutet av 2018 gick Else in i butiken. Då var diskbråcket bättre men hon hade smärta i höften. På FreeFoot fick hon hjälp av Sebastian med skor och coachning.

- Bara genom att jag gick ett varv i butiken med JoeNimble-skorna kände jag hur min fot kunde slappna av, något jag inte känt på många år, drar sig Else till minnes. Jag fick så bra service i butiken, och ett väldigt vänligt bemötande.

Else springer inte men går mycket. I början fick hon träningsvärk av de nya skorna och blev trött i fötterna, men rädslan för det försvann när hon kände att det gick åt rätt håll. Efter bara en vecka hade hon mindre låsningar i ryggen. 

JoeNimble-skorna ger henne bättre hållning, hon får mer luft i lungorna och har inga kramper eller ont i knän eller höfter.

- Efter en tid tog jag på mig mina gamla gummistövlar när det ösregnade en dag, och där hade jag fortfarande ett par inlägg. Men efter bara en liten stund så fick jag så ont i ryggen så jag fick byta till tofflor trots regnet. Nu efter nästan ett år med FreeFoots skor har jag slängt alla gamla inlägg. Det blev en hel meter när jag radade upp dem, konstaterar Else.

Under hela processen har Sebastian stöttat och trott på förbättring. Han har inte gett upp utan varit tålmodig och kommit med råd. Det tar tid att ställa om, något alla som provat kan intyga. Men det är värt det. 

 - Jag är optimistisk och nyfiken. Jag tror på det enkla och att allt hänger ihop. Det var en underbar känsla när fötterna började slappna av. 

Tänk er själva att vandra genom livet med smärta, och sedan äntligen kunna njuta av varje steg, avslutar Else.

Sammanställt av Sara Skenhall @ordvild.se