sto

Övningar för Hållningens skull

Återfå bra hållning med rätt träning

En av anledningarna till att många får dålig hållning beror på allt stillasittande i vår vardag. Det leder till att de muskler som är designade för att hålla oss upprätta blir försvagade. Och när hållningsmusklerna inte gör det de ska måste andra muskler kompensera för det. Man kan då uppleva att man snabbt blir trött i till exempel de ytliga ryggmusklerna, på sikt kan det leda till kronisk värk eller smärta. Som tur är finns det speciella övningar du kan göra för att återaktivera dina hållningsmuskler.

- Hållningsträning

Hållningsträning (postural träning) syftar till att återskapa en naturlig och avlastad hållning. Det grundläggande är att aktivera de djupt liggande musklerna som är ansvariga för hålla oss upprätta, i sittande eller stående positioner.

- Övningar för bättre hållning

Det finns en mängd olika övningar du kan behöva göra för att återfå en bra hållning, och för att ta reda på exakt vilka bör man göra en hållnings- och funktionsanalys. Men det finns några övningar som generellt sett är bra för alla.

Sittande kuddtryck som stärker kroppens förmåga att sitta med höftböjarna istället för ytliga ryggmusklerna. Här visar jag hur du utför den övningen:

Fler bra övningar för din hållning

Du kan även få instruktioner till tre andra bra övningar för din hållning, du kan ladda ner dem här (pdf-fil).

Övningarna kan göras dagligen (minst 3 gånger per vecka är min rekommendation).

Lycka till!

Rekommenderad läsning
Tidigare bloggartikel: Ont i ryggen?

Tidigare bloggartikel: Varför du har dålig hållning

Boka kostnadsfri konsultation inkl. hållningsanalys

Om Karin Gustavsson Karin, som jobbar som Postural Tränare och Rörelsecoach i sitt eget företag SPIREDO, menar att kroppen måste ses som en helhet där allt ska samspela för att den ska må, och fungera, så bra som möjligt. Oavsett symptom tar hon hänsyn till hela kroppen och söker efter grundorsaken till eventuella besvär. Först då kan en varaktig förbättring uppnås.

“Min vision är att alla ska kunna göra det de vill utan att kroppen hindrar. En smärtfri, frisk och väl fungerande kropp är en förutsättning för ett liv i rörelse och då krävs att kroppens leder är i rätt position och alla muskler gör det de är designade för.”

Genom träning, föreläsningar och workshops hjälper hon både företag och privatpersoner.