sto

Sebastian Gästar Del 1

I slutet på oktober gästade vår egen Sebastian, från FreeFoot's butik i Stockholm, Sälj & Kommunikationspodden- som drivs av Daniel Magnusson och Mikael Kröger. 

Det här blev det längsta avsnittet någonsin för podden- Är ni mer av den lyssnande sorten så kan ni ta del av avsnittet vi länken här -> podcast.nu (du behöver scrolla ner lite för att komma till avsnittet)  och för er som föredrar att läsa så har jag skrivit ner hela avsnittet och anpassat det för text, jag har fått dela upp det i 3 delar. 

Del 1 -
Del 2 -
Del 3 -

Punkter som tas upp här under Del 1- 

  • Varför kallar vi det hellre en funktionell sko, än en barfotasko?
  • Hur Sebastian vid 17 år inser att han är en coach och hur han på ett Bananskal halkar in i den här branschen.
  • Fotens evolutionära funktion- Vi är inte skapta för att hänga i yttre rymden, i tyngdlöshet, den annorlunda belastningen eller påfrestningen det ger över tid påverkar våra kroppar negativt. På likadant sätt påverkas, våra fötter specifikt, av att ständigt tryckas ihop och formas av ett externt tryck.
  • Leonardo Da Vinci kunde inte förklara foten- och dess funktion är än idag fortsatt försummad.

Låt avsnittet börja! 

Daniel: I dagens avsnitt så kommer vi gå in i ett ämne som det inte pratas så mycket om när det gäller just hälsa. 

Jag tror att det här är ett av de viktigaste avsnitten du kan lyssna på för att motverka problem med knä eller rygg, och kanske till och med mot migrän och huvudvärk. 

Du lyssnar på Select Communications och det är jag som är Daniel Magnusson. Mikael krögare har jag inte med mig i studion idag utan jag har en gäst med mig och det är då Sebastian Seppälä. 

Jag tänkte berätta lite kort för våra lyssnare. Anledning till att Sebastian sitter här och hur vi träffades. Det hände för några veckor sedan när jag var inne och skulle köpa ett par skor. 

Jag hade blivit tipsad om din butik här i Stockholm och era skor. Du berättade kort om filosofin om barfotaskor, eller kallar man det minimalistiska skor. Vad kallar man egentligen skorna? 

Sebastian: Det vanligaste man brukar säga är Barfotaskor. Men vi kallar dem funktionella skor. Ordet funktionellt må vara lite uttjatat- allting ska vara så funktionellt: funktionell mat, funktionella kläder, funktionell träning..

Men faktum är att detta är funktionellt i den bemärkelsen att foten får göra det den ska. Därför säger man att den är funktionell. Sen säger man barfotasko gemene man.

Daniel: Jag träffade dig där i butiken och jag köpte par skor. Fantastisk service, men framförallt så gillar jag din energi när du pratar om de här skorna och funktionerna. Just logiken och varför det är så viktigt.

Det här är ju ett ämne som jag känner att folk behöver förstå. Varför vi bör ha de här skorna. Samtidigt är jag ju djävulens advokat. Jag kan ju fortfarande ha svårt med utseendet av skorna.

Men innan vi går in på hela filosofin och bakgrunden med barfotalöpning och barfotaskor. Berätta mer om dig, Sebastian, vem är du och vad gör du?

Sebastian:  När det kommer till frågan om vem jag är så är jag en människa som i grunden verkligen njuter av att vara i samspel med andra människor.

Att utvecklas, prata, tänka och diskutera det är väl det som är anledningen till att jag är just en Coach. Och just i detta fallet en löpcoach, men jag coachar på annat sätt också. Generellt med människor, vanliga människor, som behöver komma igång eller har stannat upp och inte vet vad nästa steg är. 

Det här är ingenting som jag har en stämpel eller certifiering för. Jag vill ha det här samtalet med deltagaren som jag är. Och det har gjort att jag hamnat i att vilja hjälpa människor till att må bra och min bakgrund i det är att jag faktiskt som 17 åring började som fotbollstränare för min lillebror. 

Först som extra tränare, sedan blev det att jag tog över rollen som huvudtränare och det passade mig väldigt väl. För jag tyckte om att inspirera redan då. Jag ville komma nära de här killarna, se dem utvecklas och sporra dem. Trots att de tänkte “jag är väl ingen fotbollsspelare” så vill jag visa dem att de har det i sig, bara de släpper loss och inte jobbar mot flest gjorda mål. De hade någon rädsla som stoppade dem. 

Jag såg ju att jag som 17 åring kunde hjälpa tio år yngre killar, trots att jag inte hade så mycket erfarenhet.

Det hjälpte de här yngre killarna att ta nästa steg i sig själva och det här har jag faktiskt fått en bekräftelse på som jag är glad för. En av de killarna jag tränade på den tiden, som är en väldigt framgångsrik affärsman idag. 

Han går alltså rakt fram till mig, på gågatan i Malmö, och frågar mig om jag vet vem han är, och jag hade inte träffat honom på säkert femton år, men han tackar för det jag gav honom. Och tack vare det så har han kommit dit han är idag och driver väldigt stora företag- han menade på att som fotbollsspelare var han inte den bästa. Han spelade inte i första laget. 

Man hade ju redan i den åldern delat upp dem i A-B-C-D lag och han spelade i D-laget där jag då var tränare. Och då var inställningen “jag är väl inte en lika bra människa som de andra” men det ville jag få dem att förstå att så är det inte. 

Utan vi har alla den här potentialen att göra någonting stort med oss själva, oavsett om vi kan ha en lätthet till att göra det vi gör. Vissa har lättare att sparka på en boll, andra behöver träna mer. 

Jag gav dem inspirationen och vägledningen till att det här kan ni också göra. 

Det visade sig i en match vi spelade mot A-laget- vi förlorade bara med en boll. Och det trodde ju ingen, men mina grabbar såg det som en vinst. 

De trodde de skulle bli överkörda, men de går ut på planen och gör det de ska. Det är någonting jag fortfarande bär med mig idag. Vad som skedde när jag var 17, det har gjort att coachningen blev naturligt för mig att göra. 

Sen då mellan idag och 17 är ju att jag har rest mycket och jobbat i många länder. Så jag har fått se många olika kulturer. Och det har gett funderingar kring “Varför gör man såhär, och varför gör man inte så här?” men utifrån ser det ut som att allting fungerar. 

Alla länder verkar fungera, alla grupperingar verkar fungera. Alla hittar sin väg. Om det finns en fråga, så finns det väldigt många svar och det är jag intresserad av att hitta de svaren, beroende på vem man har framför sig.

Daniel: Vad har du gjort de senaste åren och hur hamnade du här idag?

Sebastian: Det som skedde var att jag halkade verkligen in i den här branschen. som har jobbat med sko och löpcoaching och egentligen biomekanik alltså kroppens rörelsemönster.

Det var en kollega som hade börjat med att använda barfotaskor,under 2012, och han hade en liten butik också där han sålde lite olika skor.

Men det verkade vara ett sug efter de här skorna, så han hade börjat köpa in mer och mer av barfotaskorna, de vi kallar funktionella skor. 

Och då var det så att han behövde vara ledig en lördag för att spendera tid med sin familj. De hade ju öppet i den här butiken på lördagar, så då behövde han en inhoppare och frågade om jag kunde hoppa in.

Då Tänkte jag “stå i en butik, Hur gör man det?” - “kassa, Hur funkar det?” - “Vad ska jag säga till kunderna?” Jag hade aldrig jobbat på det sättet att fysiskt i en butik möta kunderna.

Jag tänkte att det här kommer inte att bli så bra men jag ville ändå ställa upp för honom. Han behövde verkligen ta ledigt och ladda upp med sin familj. 

Det var mellan kl11-15. Fyra timmar, det här kan bara gå dåligt. Jag skriver upp alla fel som har begåtts så löser han det på måndag.

Men faktum var, att det som hände var att jag kommer till butiken redan 09.30, en bra stund innan klockan 11. Jag hinner att titta, klämma och känna på skorna. När klockan blir 11 öppnar dörren och jag är lite lätt skakig. 

Den första kunden kommer in 5 över 11, och jag försöker så gott jag kan och berättar lite om skorna och kunden köper en sko. “Är det såhär man säljer i en butik?” sen gick  dagen och det kommer in fler kunder, alla köper inte.

Men jag var där och jag jobbade naturligtvis på det sättet att jag ville. Jag ville hjälpa dem så mycket jag kunde, så att de skulle känna sig välkomna. 

När klockan slår 13, då lugnar det ner sig. Det är då jag tar en stund och verkligen testar skorna. Här går jag nämligen rundor i butiken, med felaktiga skor, de klassiska spetsiga skorna och säljer funktionella, bredare skor till kunderna. 

Jag var ju van vid att mina skor ska se ut så som de gör. De ska sitta tajt, de ska vara spetsiga och ha mycket sula. Skyddet ska ju skydda mig och man skulle säga att du behöver detta för att fungera.

Men efter 20 minuter i barfotaskorna, så märker jag hur någonting ändrar sig i ländryggen. Det klickar till. Och jag har haft stora problem med ländryggen och gått på behandling i 6 år för detta. Men på 20 minuter börjar jag röra mig på ett annat sätt, belastar annorlunda i både stående och gåendes och då tänker jag “Vad är detta!?” 

När kunderna sen börjar komma som i en rush, mellan 14 och 15, då jag säljer skor till nästan alla som kommer in genom dörren. Jag säljer fler skor under den lördagen än vad de någonsin har gjort på en dag tidigare och då säger min kollega att “du kanske ska börja jobba med detta?” 

Två månader senare så ansluter jag mig och börjar jobba tillsammans med honom, och från den dagen, februari 2013, så har jag faktiskt bara gått i funktionella skor.

Jag har testat de klassiska skorna för att se vad som händer när jag går tillbaka till mina tidigare dåliga mönster. Nu också efter att jag utbildat mig i London hos Lee Saxby, som är världens främsta barfotalöp-coach och biomekaniker tillsammans med Dan Liebermann från Harvard University, så har jag fått en större förståelse och det gör att jag inte vill se mina fötter tryckas och trängas ihop längre. 

Jag vill ha ett välmående som kommer från foten som basen ända upp till resten av kroppen. Och när den fungerar så hamnar mycket annat i kedjan, hela vägen upp till nacken, att hamna på plats.

Daniel: Så det här är jättespännande, och vilken story du kliver in med. 

Det är också intressant att du går runt med fel sorts skor och försöker sälja barfotaskor och pratar om hur bra de är.

Hur som helst, då kom du in på det här men var det samtidigt som du utbildade dig till löpcoach också, eller kommer det efter det här? 

Sebastian: Det var väl vad man brukar kalla en Aha! Upplevelse. Jag fick en förståelse för min kropp.

Jag använde ju faktiskt inläggssulor och jag har haft problem med fötterna. Från att spela fotboll med trånga fotbollsskor och sen också hockey på det. Det gjorde ju att foten inte var funktionell, den fungerade inte som den skulle.

Den fick hela tiden kompensera på ett annat sätt och det gör den ju om inte basen fungerar. Då kommer kroppen att kicka in med något annat som får ta över och då blir det snedställningar och snäv belastning. 

Det blir slitage på kroppen, för den får ju jobba mer för att klara av den belastningen. Många skador kommer från just sneda eller dysfunktionella kroppar som i grunden inte gör det de ska. 

Daniel: Jag tänker att jag vill tydliggöra för våra lyssnare. Vad var det gamla sättet, för det här “nya” med barfotaskorna är väl egentligen det gamla. 

Men det dysfunktionella, där fötterna inte får utrymme. Vad är det som folk går runt med i dag? Vad skulle du förklara är skillnaden?

Sebastian: Det är ju tyvärr så här, vi människor har inte uppfunnit oss själva, men vi tror ju det.

Vad jag menar med att vi har uppfunnit oss själva- det är på ett sätt som gör att vi vet vad vi ska göra och kan göra vad vi kan göra, mer än vad vi tror och då bör man göra saker som vi kanske inte ska göra trots att man kan göra dem. 

Där har vi idag ett dilemma, ett glapp mellan var vi kommer ifrån och där vi är idag.

Vårt sätt att leva påminner inte om det sättet vi borde leva på. Jag kan ge en förklaring till detta: Vi åker upp i en raket till universum och svävar omkring där. Det KAN jag göra men det är inte under de förutsättningarna vi är skapta. 

Det är inte fördelaktigt för våra fysiska kroppar att leva i tyngdlöshet, som att vi är ute och flyger i rymden, för det påverkar våra kroppar väldigt negativt. Eller, rättare sagt är att de får jobba väldigt mycket på ett sätt de inte är skapta för. 

Vi behöver gravitation och vi behöver den här foten på marken och då är det är basen till resten av kroppen.

En funktionell sko gör det vi skapta för att göra, en spetsig sko är mer fashion än function. Den är inte funktionell, det är mer utseende och det kommer av olika historier. 

Det finns en del olika historier till varför våra skor se ut som de gör, där de faktiskt är spetsiga i mitten, alltså den längsta delen av skon är från hälen till mitten av foten. Men våra fötter är faktiskt inte skapta som en spets, det är stortå som ska ta plats och ska vara den längsta punkten på foten. 

När vi stoppar in våra fötter i spetsiga skor så får vi en fot som blir sko-skapt, eller på engelska “shoe shaped”. Den blir alltså inte foot shaped utan shoe shaped. Skon blir som en mall för vår fot, men vi vill ha den formad som en fot, endast då kan den vara funktionell. 

Ingen vill trycka ihop sin kropp och man säger "du ta på dig den här jackan eller den här mössan, den trycker ihop ditt huvud, dina armar eller din bröstkorg". Du vill ha rörlighet och våra fötter är gjorda för extremt mycket rörlighet. 

I utbildningen hos Lee Saxby pratar vi om Leonardo da Vinci. Han förstod ju mycket om innanmätet av kroppen. Han kunde rita upp hur den såg ut, hur vi ser ut på insidan, men han kunde inte förstå foten. Han kunde inte förklara den. 

För det är så att den är mjuk och hård, stark och rörlig, den håller hela kroppen på plats när vi står, går, springer och sprintar. Det ska den klara av att göra under en hel livstid. 

Om du tittar tillbaka historiskt, så hade vi ingen chans att överleva om vi inte kunde förflytta oss mellan miljöer där det fanns levnadsmöjligheter. Du dog om foten inte kunde förflytta oss långa distanser.

Vi jagar djur, vi jagar föda och vill hitta föda. Det var verkligen fötterna som gjorde jobbet och idag behöver inte röra oss särskilt mycket Men det betyder inte att vi kan bortse från det faktumet att foten ska vara fri och funktionell och röra sig som den är skapt utan att tryckas ihop.


Läs Del 2 här