sto

Skogsbad - Shinrin Yoku

Skogsbad

Eller som det heter på Japanska: Shinrin-Yoku! På engelska kallas det Forest Bathing.

Du kan läsa mer om hur du utför ett skogsbad och dess fördelar på Joe Nimble's blogg

Att komma ut i naturen är det mest effektiva sättet att själv och enkelt göra något för att lyfta ditt välmående, stärka ditt immunförsvar och öka kreativiteten. Detta sammantaget ger ökade och förstärkta lyckokänslor i oss alla.

Naturen kräver ingen uppmärksamhet utav oss, utan bara ger. Säger Erik Skärbäck på SLU i Alnarp.

Det som sker när vi kommer ut i naturen är att din kropp direkt reducerar stress- och orosnivåer. Dvs. nivåerna av kortisol minskar. Du får inte samma effekt om du rör dig i en stadsmiljö, dvs i en miljö där du får intryck utav saker som är skapta av oss människor.

Om du har kört fast i ett ämne eller i en problembild, har det visat sig att din kreativitet ökar med hela 50%. Enligt studie från University of Utah.

Något annat mycket intressant som händer i kroppen är att ditt immunförsvar boostas. Bokstavligen så "andas du in" växterna och träden. Det är en antibakteriell luftburen eterisk olja som träd och växter avger och som kallas Phytoncider. Denna olja är till för att skydda växter och träd från angrepp och sjukdomar. När vi andas in denna olja får vi en antibakteriella effekt i lungorna och i kroppen. Kroppen har då lättare att stå emot infektioner, bakterier och svampangrepp.

För dig som har svårt att komma ut i naturen där du befinner dig just nu, finns det som tur är ytterligare en väg att gå! Bara genom att titta ut på naturen genom ditt fönster får du en återhämtande effekt på sådant sätt att det känns som att "du är i" naturen. Det som sker är att hjärnan vilar sig från alla de mänskligt skapta intrycken vi ständigt har omkring oss.

Detta enligt en meta studie gjord av Roger Ulrich på Chalmers.

Vi människor har alla ett nedärvt intresse för naturen. Det finns en slags överlevnadsinstinkt om vad som är bra för oss, säger Patrik Grahn, Prof på SLU i Alnarp.