sto

Hur du väljer skor till ditt bröllop

Regnet öste ner den 6:e juli- 2019,  en helt vanlig lördag för många. men för mig och min fästmö var den helt underbar.

Familj och vänner var samlade i Trollhättans stadskyrka, där jag och min blivande fru sa Ja till varandra. Att det regnade, sägs ju vara ett gott tecken på ett långt och lyckligt äktenskap.

Men långt innan bröllopets alla planer, så var jag på Ströms i Göteborg och provade ut min bröllopskostym. Den satt tajt, det skulle den göra sa mannen som hjälpte oss i affären och ”du gifter dig ju bara en gång..”

Om jag nu skulle gifta mig så behövde jag verkligen tänka igenom detaljerna för min klädsel, och skorna var inget undantag.

Angående just skovalet så funderade jag på om inte herrskor är i samma klass som högklackat är för damerna, extremt obekväma. Trånga och med den där känslan av att ”hoppas jag inte ska gå långt, för jag kommer tappa känseln i fötterna

Men att jag skulle välja ett par skor för mina fötters skull föll nog åt sidan på grund av "du gifter dig bara en gång" – som att det skulle vara kulturellt betingat att det då får klämma och göra ont; för det är utsidan som räknas.

Till detta hör att aldrig ägt ett par ”normala” herrskor. Jag upprepar ALDRIG och jag är 28 år.

Men in kollade jag i skohyllan och där stod dem..

Svarta skor mot vit bakgrund av märket Joe Nimble modell Biztoes

För några år sedan besökte jag Freefoot's butik i Göteborg, och jag gick hem därifrån med JoeNimble's BizToes modell. Dessa är ett par underbart sköna herrskor.

Till en början fanns de inte ens i tanke. För en herrsko ska se ut på ett visst sätt, är de inte spetsiga, med klack och helst i lack eller snyggt läder, så är de inte en del av dina val.

- Känslan slog alla fördomar

Att kunna få spreta med tårna under bröllopet kändes ljuvligt. Att dagen efter kunna gå ”normalt” är ju inte helt dumt, det heller.

Dessa skor har tidigare använts till finare tillställningar, restaurangbesök och liknande.

Under bröllopet fick jag även en hel del trevliga kommentarer för mitt val av skor. Många som förundrades över hur bekväma de såg ut att vara- samtidigt som de dansar runt med ihopklämda tår i sina trånga lackskor.

Eller så kanske de gjorde som bröllopet Sebastian berättade om, då han var ute i Stockholms skärgård. Under det formella var det trånga lackskor som gällde, men direkt borden flyttades undan för att bana väg för ett dansgolv, då slängde alla av sig skorna och dansade barfota. 

- Söker du, så hittar du

Den som säger att det inte finns barfotaskor eller fotriktiga skor för bröllop eller finare evenemang, har inte letat tillräckligt.

Det må vara mot traditionen att gå i andra skor än traditionella herrskor, men då tycker jag verkligen synd om alla de män som tvunget behövt klämma in foten likt Askungens systrar.

Skor ska sitta skönt och vara bekväma. Det spelar ingen roll hur dina fötter ser ut, de ska inte klämmas in i trånga utrymmen, utsätt dem inte för obehag när du kan välja skor som dina fötter kommer tacka dig för.

Framförallt, våga pröva  och upptäck skillnaden. För det blir skillnad, och att kunna fokusera på min brud, våra gäster och den bästa dagen i vårt liv, istället för värkande fötter, så blev det ett enkelt val för mig.

/Rickard Dahlgren