sto

Luna Sandals - FreeFoot

Man kan inte berätta om Luna Sandals, utan att ta berättelsen från början. 

2003 fick en man med smeknamnet "Barefoot Ted" tankeställningen av att det inte kan vara menat att löpning, en så fundamental mänsklig rörelse, ska innebära så mycket skador

Ted tog en djupdykning, och allteftersom han kom närmare svaret på frågan, så förbryllade det honom att det ledde till att skala av istället för att addera. Det har länge blivit inpräntat att det ska vara mer dämpning och ännu mer uppbyggnad, för fotens skull.   

Men för Ted blev det att ta väck allt det överflödiga och springa barfota, helt utan konventionella normer, en relation mellan foten och marken.

Våren 2006 åkte Ted till Kopparkanjonen i norra Mexiko med en grupp elitlöpare inom ultramarathon, för att springa med i det 8 mil långa loppet som årligen begav sig i bergen. 

Berättelsen om gruppens resa in i Mexikos gap är väl dokumenterad i Christohper McDougall's bok "Born To Run". En fängslande historia och för många blev det även en första insikt till barfotalöpning. Även berättat av FreeFoot's egna Robin ur hans allra första äventyr i att springa barfota.


Att lära sig springa utan smärta.  

Den där enkla längtan ledde honom ner för allt längre stigar för att lära sig så mycket som möjligt om den naturliga löpstilen, vilket skodon som passar för ändamålet och evolutionen av mänsklig rörelseförmåga. 

På hans resa upptäckte han att den mänskliga kroppen, egentligen, inte är felaktigt desginad. 

Vi är menade till att kunna röra oss utan smärta och krämpor. VI, som människor, besitter en otrolig kapacitet till att kunna förflytta oss. Och detta enbart med de verktig vi var födda med, våra egna kroppar. 

Allt eftersom Ted lärde sig mer om människans rörelsemönster, visade det sig om och om igen, från flera olika kulturer, att det naturliga valet av skor förblev Sandalen, enkelt utformad och utan kompromisser,  både i äldre och yngre generationer av människor. Det var i Sierra Nevadas klippiga berg som Ted blev vän med Manuel Luna

Manuel var en Tarahumara, en del av urbefolkningen som levt i bergen i över 400 år. Just innan det 8 mil långa Copper Canyon Loppet skulle gå av stapeln så hjälper Manuel att tillverka Ted's sina första traditionella löparsandaler, huaraches, från ett gammalt bildäck. Ted, som syns på bilden och hörs via hans smeknamn, var alltid barfota. Vilket i boken också ifrågasätts av alla, även indianerna, som anser att underlaget är alldeles för hårt och stenigt för att beträdas helt barfota.

Detta par blev startskottet till de Luna Sandals vi känner till idag. (Manueläs efternamn, Luna, är också inspirationen till namnet på företaget) 

Ted började att experimentera med att designa sandaler, och 2007 begav han sig tillbaka till Kopparkanjonen för att åter igen springa dess Ultra Marathon med indianerna. Denna gången, sprang han i ett par sandaler som han själv hade tillverkat. Efter loppet 2007 så kände Ted att han hade något som han ville dela med omvärlden, och så föddes Luna Sandals

Efter ett liv i konventionella skor hade det tagit Ted flera år att återanpassa sig och sina fötter till ett liv utan. 

Sakta fick han vänja kroppen och kom att bli en av förgrundsgestalterna i trenden som kom kring barfotalöpning.

Sent i 2010 så införskaffades en mindre lokal i Seattle, där äventyret med att skapa processen att tillverka Luna Sandals i en större mängd tog fart. Utveckla, lärdomar, problematik och att växa som företag har tagit Luna's från Mexiko's kopparfärgade stenstruktur till världen över. 


Freefoot är med på Luna tåget- 

Vi älskar Ted's historia och berättelsen ur Born to Run är inget annat än fascinerande. Jakten på den smärtfria kroppen, att kunna få det mesta ur det livet man tilldelats. Det är något som vi kan ställa oss bakom. 


                                                                Klicka för att se Freefoot's utbud av Luna's.