sto

Sanawari- från <3 av Tanzania


Berättelsen om Linnea Blad med familj och deras besök till Tanzania, januari 2016. 

Det var en 3 månader lång resa som familjen tog sig runt i Tanzania. De kom i kontakt med en varm och glädjefylld kultur. Men det var något under den här resan som verkligen slog rot i Linnea- och det var i den kontakt hon fick under sandalworkshopen. Där tillverkar, kvinnor och män, på ett traditionsenligt vis helt fantastiska handgjorda Maasai-sandaler. 

Många av kvinnorna som skapar sandalerna har blivit utstötta från sina familjer på grund av att de fått barn utan att vara gifta, eller inte har en pappa med i bilden. Det här projektet hjälper till att utbilda kvinnor och ger dem en grund att stå på för fortsatt försörjning.


Ur Linnea's blogg- "Vid ingången till fabriksområdet står det tydligt ”Inget barnarbete” på porten."

Innan lädret bearbetas ligger det på fina högar utanför fabriken. Vi checkade in oss och Raja förklarade att jag ville bli runtvisad. Ägaren till fabriken kom efter en stund och sedan fick jag en ordentlig genomgång av hur garvningen går till. Garvningen är en kemisk process och sker antingen med krom eller på vegetabiliskt vis. Lädret som används till Sanawari Sandalerna är helt framställt på det vegetabiliska viset. I processen används mimosa istället för krom, vilket är betydligt bättre för miljön.

Vi på Freefot är stolta att bidra till detta projekt- bevara traditioner, arbetsmiljö och utan mellanhänder. Det gillar vi

I Sanawari tar de tillvara på tekniker och kunskap som gått i arv i generationer- genom att Maasai-kvinnor lär upp och visar hur dessa kvinnor ska gå tillväga med designen för att sedan få uppgiften att visa nya kvinnor som vill vara med. 

Den småskaliga produktionen ger också möjlighet för kvinnorna att jobba hemifrån vilket är oerhört värdefullt för de som har små spädbarn.

Det är inte annat än att man blir totalt hänförd av berättelserna bakom Sanawari. Så mycket bra i ett enda stort paket!  Och till det tog Linnea saken i sina händer att göra någont vettigt och varaktigt. Tack vare det känner vi idag till Sanawari, och nu finns alltså möjligheten via oss på FreeFoot eller via Sanawari butiken att kunna bidra till detta projekt, utan några mellanhänder. Via dessa helt unika sandaler kan vi göra gott för kvinnorna i Sanawari, Tanzania.


Linnea's sista ord till er och oss
"Att lyfta fram kvinnorna bakom dessa fantastiska hantverk och hjälpa till att sprida sandalerna utanför det lilla området Sanawari i Tanzania och på så sätt skapa många nya lokala arbetsmöjligheter. Mitt mål är att regelbundet besöka hantverkarna på plats och arbeta för att skapa långvariga samarbeten baserat på fairtrades principer. Tack för att du/ni väljer att vara med på denna resa."