sto

WanderToes på Mount Kenya

Detta är en berättelse från en kund hos oss, Bert Orgaer, som använde sina WanderToes till att bestiga Mount Kenya förra februari.

Detta är hans berättelse

Efter att ha provat skorna i stan och på vanliga skogsstigar bestämde jag mig för att ta skorna till Kenya för att klättra på berget.

Jag kontaktade Joe Nimble Global via Facebook, där de sa att den sista dagen kunde vara lite svårare men saker och ting skulle vara ok, baserat på deras egen erfarenhet på Kilimanjaro-berget.

De första dagarna på spåret bar jag mina barfotasandaler. När vi kom till den alpina zonen och temperaturen sjönk, tog jag på mig mina WanderToes.

Joe Nimble WanderToes svarta skor med röd snörning

Även om jag rekommenderades av guider, porters och andra vandrare att bära konventionella vandringsskor så valde jag Joe Nimble's. Vilket med facit i hand, var helt rätt val.

När stenarna blev större var det praktiskt att hoppa från sten till sten och att ha känslan av hur man använder foten på berget och att kunna böja tårna för att få mer grepp.

I en "normal" vandringssko kan man aldrig känna underlagets detaljer och man skulle inte kunna använda tårna för att ta tag. Den styva sulan skulle användas mer som en platå.

WanderToes var också användbara när jag fastnade med min fot mellan två stenar. Skorna är tillräckligt smidiga och gick enkelt att lossa för att få loss foten. Jag gillar också att leta efter platserna för att sätta foten för att kunna hoppa till nästa steg.

När jag väl närmade mig toppen, så gjorde minusgrader och lätt snö stenarna hala. Återigen här kände jag mig inte osäker. Jag uppskattade förmågan att enkelt kunna känna klipporna i stegen.

- Temperaturen på toppen var cirka -4 grader

och vinden gjorde att det kändes ännu kallare. Jag behövde ett extra par strumpor för att hålla den frostiga vinden från mina fötter.

Under nedstigningen var jag glad över att ha lätta Gaiters/damasker eftersom det fanns mycket småsten i sluttningen. Jag band snören extra hårt för att ha en stängd sko. 

Även på resten av vägen nedåt uppförde skon sig bra och jag kunde åter applicera tårna för att 'greppa' klipporna och leden. 

Som efter varje lång vandring över ett par dagar kändes mina fötter och ben utmattade och jag bestämde mig för att använda mina vandringsstänger, för första gången och sista gången under fyra dagar. 

Sammanfattningsvis så kan jag verkligen rekommendera WanderToes för en vandringsled i ännu tuffare natur. Mot kylan kan man fördelaktigt välja att ersätta inläggssulan med en ylle. Joe Nimble rekommenderar också FlexiTec-sulan för extra skydd. 

Det skulle vara intressant om något skulle kunna göras för isoleringen. En högre axel kan ta bort behovet av Gaiters/damasker och skulle säkert vara lika bekväm. 

Nästa på min lista är Kilimanjaro, och det självklara skovalet kommer att vara WanderToes.

Bert Orgaer