Proprioception: hur du förbättrar känslan för din position och rörelse

Har du någon gång tänkt på att många utav de rörelser du gör under en dag kräver god balans? Att gå och springa på två ben kräver en balansakt i varje steg. Gör du dessutom det på ojämnt underlag, kanske på hala stenar eller i en brant nerförsbacke så höjs kraven ytterligare på kvalitén i din rörelse. Men vad är det då som gör att du klarar av att parera på de hala stenarna och springa i den där nedförsbacken utan att trilla gång på gång?

Proprioception – ditt sjätte sinne

Att vi människor är skapta för att röra oss råder det inga tvivel om. Vi är dessutom ganska bra på att röra oss på olika sätt och det ofta utan att vi behöver tänka speciellt mycket. Tänk bara på alla rörelser du gör under en dag! Anledningen till att vi kan göra alla dessa rörelser utan att tänka, eller för den delen ramla under tiden, är något som kallas för ”proprioception” och ofta benämns som vårt sjätte sinne.

Vad betyder proprioception?

Proprioception är vår kropps upplevelse av sin egen position i förhållande till miljön vi rör oss i och på. Olika stimuli färdas från våra proprioceptiva receptorer i leder, senor, muskler samt innerörat via nervimpulser till vårt centrala nervsystem. 

Således kan vi förstå att det är viktigt att dessa proprioceptiva receptorer får möjlighet att skicka dessa nervimpulser till hjärnan för vår balans och för att vi ska veta hur vi ska förhålla vår kropp till underlaget vi rör oss på.

Fötternas viktiga roll 

Foten är den kroppsdel som har mest kontakt med marken vi rör oss på. Eftersom vi har ca 200 000 nervändar i våra fotsulor, samt flertalet muskler, senor, bindväv och ligament kan vi förstå att fötterna är superviktiga budbärare av dessa nervimpulser. Men då måste vi också låta fotsulorna vara så nära marken som möjligt! Tyvärr använder de flesta av oss skor med tjock sula och inbyggd dämpning och då minskar såklart möjligheterna för fötterna att skicka denna viktiga feed-back till hjärnan och kvalitén på våra rörelser försämras drastiskt! 

Varför använder vi då skor?

Även om foten är ett mästerverk skapat under evolutionens gång och skapt för att vi ska kunna färdas långa sträckor på två ben, så är våra fotsulor väldigt mjuka och enbart utrustade med mängder av proprioceptiva receptorer, svettkörtlar och mjukt skinn ☺ Så visst behöver vi skor för att skydda oss mot miljön och skor av olika former och material har också varit en del av vår evolution och är inget nytt påhitt. Men som de flesta av dagens skor ser ut och är uppbyggda gör de våra fötter svaga, stela och sovande, vilket i sin tur påverkar resten av kroppen på ett negativt sätt.

Tips på hur du kan väcka dina fötter!

  • Släng av dig skor och strumpor så ofta du kan, både inomhus och utomhus och våga röra dig på olika typer av underlag. Utforska och var öppen och nyfiken i din rörelse. 
  • Massera fötter, antingen genom att rulla en boll under fotsulan eller med dina händer
  • Plocka upp små föremål från marken med fötterna!
  • När du måste ha skor - välj skor som är breda framtill, har platt sula och är flexibla och följsamma!

Senaste Artiklarna