Våra fötter är våra rötter

Vår grund, vår bas, vår kontakt med jorden.

Träna fötterna

Våra fötter är våra känselspröt mot marken. De är de vi landar på varje dag. De är de som bär oss hela livet. Och vad ger vi tillbaka till dem?

Många människor tränar hela kroppen, du kan gå in på vilket gym som helst och hitta ett helt gäng maskiner, men finns det någonsin att vi tränar våra fötter? Tyvärr är detta ofta en bortglömd kroppsdel. Ibland kanske vi stretchar undersidan lite, men tränar vi dem ordentligt någonting? Motorik, funktion och styrka?

Ont i fötterna

Dessutom har väldigt många människor ont i sina fötter. Alla olika typer av människor. Inte bara äldre kvinnor som ”gått hela livet i högklackat”. Jag träffar människor som oberoende av kön, ålder, yrke som har ont i sina fötter. Ibland handlar det om olika syndrom av olika slag, såsom Plantar Faciit, Mortons neuron, Hallux Valgus, hälsporre m.m. Men lika ofta handlar det om brännande trampdynor, ont på utsidan foten, känningar i hälen, bortdomnade tår, ont på ovansidan foten. Trötta och icke funktionella fötter helt enkelt.

Det verkar onödigt. Det ska vi ju inte ha. Våra fötter ska ju som sagt bära oss hela livet! Och det med glädje!

Fotens funktion

Varje dag använder vi våra fötter. Vi går, vi står och vi springer. En fot åt gången tar emot hela vår kroppsvikt och balanserar oss. Om vi lägger lite extra fokus på hur mycket en fot faktiskt ska klara av, så blir det inte så svårt att förstå att det är väldigt viktigt att den är fullt funktionell och att alla muskler och leder och skelettdelar, måste kunna röra sig fritt och naturligt.

Yttre faktorer som påverkar våra fötter, är främst vad vi stoppar in dem i, såsom skor, strumpor, inlägg i skorna, pjäxor m.m. En vanlig fråga jag ställer till mina klienter, är om de brukar stå på händer. Det är inte så särskilt många som gör det, tyvärr, men oftast kan alla svara på frågan hur de skulle göra med sina händer/fingrar om de skulle stå på händer. Om de skulle ha fingrarna tajta ihop, eller om de skulle spreta med fingrarna, för att få en så stor bas som möjligt.

Jag har än så länge inte träffat på någon som inte skulle spreta så mycket som möjligt med alla sina fingrar. Detta såklart för att få så bra balans som möjligt. Likadant är det med våra fötter. De vill också kunna få sprida ut sig, för att få så stor kontaktyta som möjligt. Därav så viktigt att skorna vi har på oss, inte trycker ihop fötterna utan låter dem få breda ut sig. Läs mer om hur skor påverkar din kropp här:

Fötterna påverkar resten av kroppen

Kom ut med fötterna i det fria, börja träna dem, börja älska dem och ge dem all den uppmärksamhet som de förtjänar! Det lönar sig! För det som händer nere i fötterna, det fortplantar sig upp i resten av kroppen. Har vi t.ex. en lite snedbelastning i till exempel fotleden, sprider den sig lätt upp i både knä, höft, rygg och axlar. Detta vet de flesta specialister eftersom många är de människor som får inlägg ordinerade till sig, om de har ont i exempelvis knäna. Varför då – jo för att det som händer i fötterna påverkar våra knän. Läs mer om hur inlägg påverkar din kropp här: