Storleksguide Skor- Välj rätt storlek på dina skor.

 - Innehåll:

 - Hur mäter man foten?

  1. Ta fram ett A4 papper och penna.
  2. Ställ dig på ett ben med foten på papperet så att foten belastas.
  3. Rita runt hela foten. (utan att luta pennan)
  4. Mät längden på ritningen, från hälen till spetsen på den längsta tån (som Ska vara stortån, men inte alltid är det)

Tips: Det blir enklare att rita runt foten om du har en "följsam" strumpa på. Så länge inte strumpan är så pass tight att den trycker ihop dina tår.

 - Har du olika storlek på fötterna?

Det är normalt att fotens storlek skiljer sig åt mellan höger och vänster fot. Det du ska tänka på när du väljer din skostorlek, är att du utgår efter den större foten.

Vi på Freefoot rekommenderar att du har minst en tumnagels längd, ca 1-1.5 cm, fram i skon mellan tå och skokant. Detta är för att garantera full tåfrihet.

Annars ökar du risken för att tårna pressas samman, och leder till att du får ont i tårna, i värsta fall en sned stortå eller andra fotproblem.

 - Varför stå på bara en fot?

Detta gör att du belastar din fot precis som i ett steg. Foten kommer utöva sin rörlighet och nå upp till sin maximala storlek, och det är den storleken vi vill att skon ska passa- inte en avslappnad.

Det kan skilja upp till en hel storlek från en avslappnad till en belastad fot, så var noga med att göra detta test när du provar."

Du kan prova att gå omkring hemma och observera hur du sätter ner din fot.

 - Hur ska skorna egentligen sitta om tårna?

Dina skor, får inte på något sätt, trycka ihop dina tår. Detta är det vanligaste problemet i vår moderna värld. Vi tillåter formen på skon, att påverka formen på foten

Hur mycket utrymme ska då foten ha? Så mycket den bara kan. Du ska kunna vicka på tårna i skon, detta kallar vi att ha tåfrihet. Kan du det, utan att det trycker på utsidan av lilltån eller stortån, då har du mycket vunnet i det långa loppet mot en bättre fothälsa

Om du köper skor online, så skall skon upplevas större än konventionella skor. Det är en del av den nya känslan, vilket kanske inte känns normalt, (men vi lovar att det är naturligt) och en förutsättning för att du ska få en fri fot.

 - Hur mycket större ska skon vara än foten?

Hos oss på FreeFoot brukar vi säga 0.8-1.5cm mellan längsta tån till kanten av skon (på insidan) detta brukar räcka för att vi med säkerhet ska kunna säga att din fot har gott mått att flyta ut i skon och röra sig ohämmat.

 - Behöver du mer hjälp med att hitta din skostorlek?

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra Joe Nimble butiker i StockholmGöteborgMalmö eller Linköping för att få experthjälp. Ifall vår skostorleksguide inte lyckades hjälpa dig fullt ut eller om du har fler frågor relaterat till dina fötter, skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa.

Lycka till!

/Freefoot

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.