Storleksguide - hur du väljer rätt storlek på våra skor

Att prova skor är något du har gjort sedan du var barn, kanske utan att tänka på hur de påverkar dina fötter. 

Konventionella skor utgår ifrån att din fot är längst och spetsigast på mitten, vilket är felaktigt. Sådana skor pressar samman tårna, och sned stortå kan ge Hallux valgus, att du får ont i tårna och andra fotproblem. 

Hos Freefoot hittar du skor som är bra för fötterna. De ger dig en fri fot och hämmar inte din fots naturliga rörelse. Det är en annan upplevelse än vad dina fötter är vana vid.

Börja med att titta på storleksguiden från JoeNimble® här intill, som visar relationen mellan fotlängd och storlek enligt de brittiska och tyska systemen.

Hur du mäter längden på din fot:

  1. Ställ dig på ett ben med foten på ett papper så att foten når sin maximala längd och bredd i belastning.
  2. Rita runt hela foten.
  3. Mät längden från hälen till den yttersta punkten vid stortån på skissen.

Det är normalt att din fotlängd skiljer sig åt mellan höger och vänster fot.

När du får hem skorna, vill vi att du skall uppleva att skon känns större än konventionella skor. Det är en del av den nya känslan, och är en förutsättning för att du ska få en fri fot. 

Vi rekommenderar att du har minst en tumnagels marginal fram i skon mellan tå och skokant. 

Har du breda fötter? 

Då kan du prova bredden på skon genom att ställa dig på ett ben. 

Detta gör att du belastar din fot som i ett steg, och foten kommer "flyta ut" och vara rörlig. Det är denna elasticitet som är din stötdämpare i steget. 

Det kan skilja upp till en hel storlek från en avslappnad till en belastad fot, så var noga med att göra detta test när du provar.

Prova att gå omkring hemma och observera hur du sätter ner din fot. Våra fötter är byggda för att sättas ned med hela hälen "samtidigt", ej bara hälryggen, dvs klacken på skon, som är vanligt att man gör i konventionella skor.

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra butiker för att få experthjälp ifall vår skostorleksguide inte lyckades hjälpa dig fullt ut. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.