Att välja storlek

Att välja rätt storlek och om konsten att prova skor

Lektion 1 är att prova skor. Prova skor är något du har gjort sedan du var barn, kanske utan att tänka på hur de påverkar dina fötter. Konventionella skor utgår ifrån att din fot är längst och spetsigast på mitten, vilket är felaktigt. Sådana skor pressar samman tårna, och sneda stortår ger Hallux valgus-symptom och andra problem. Skor som du köper hos oss ger dig en fri fot och stör inte din fots naturliga rörelse. Det är en annan upplevelse än vad du är van vid.

Börja med att titta på storleksguiden för respektive varumärke och modell. 

Om du vill mäta längden på din fot:

  • ställ dig på ett ben med foten på ett papper så att foten når sin maximala längd och bredd i belastning
  • rita runt hela foten
  • mät längden från hälen till den yttersta punkten vid stortån på skissen

Detta är din fotlängd och kan skilja mellan höger och vänster fot, vilket är normalt.

När du får hem skorna, vill vi att du skall uppleva att skon känns större än konventionella skor. Det är en del av den nya känslan, och är en förutsättning för att du ska få en fri fot. Vi rekommenderar att du har minst en tumnagel som marginal fram i skon mellan tårna och skokanten. Du bör även prova bredden på skon genom att ställa dig på ett ben. Detta gör att du belastar din fot som du ska i steget, och foten kommer vilja "flyta ut" och vara rörlig. Det är denna elasticitet som är din stötdämpare i steget. Det kan skilja upp till en hel storlek från en avslappnad till en belastad fot, så var noga med att göra detta test när du provar.
Prova att gå omkring hemma och observera hur du sätter ner din fot. Våra fötter är byggda för att sättas ned med hela hälen "samtidigt", ej bara hälryggen, dvs klacken på skon, som är vanligt att man gör i konventionella skor.

Vill du ha ytterligare hjälp i ditt val av skomodell och storlek? Kontakta oss via mail eller telefon, vi ser fram emot att få hjälpa dig att få uppleva känslan av en fri fot. Kontaktuppgifter finns längst ner på sidan.

Mail: info@freefoot.se

Telefon: 010-207 07 05

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.