Storleksguide- hur du väljer rätt storlek på skor.

Har du svårt att hitta ett par skor som passar?

Den vanligaste formen på skor du kan hitta på hyllan i konventionella skobutiker, utgår ifrån att din fot är längst och spetsigast på mitten, det är en felaktig syn på fotens rätta form. 

Kolla på dina egna skor i garderoben, vilken form har dem och passar de din bild av hur foten till vänster (i bild nedan) ska se ut? Scrollar du neråt så hittar du vägledning på hur du får ut din fots rätta storlek, så får du det lättare att hitta rätt storlek på skor.


Hur mäter man sin fot för bäst storlek på skor? 

  1. Ta fram ett A4 papper och penna. 
  2. Ställ dig på ett ben med foten på papperet så att foten belastas.
  3. Rita runt hela foten. (utan att luta pennan)
  4. Mät längden på ritningen, från hälen till spetsen på den längsta tån (som Ska vara stortån, men inte alltid är det)
  5. Samt bredden vid trampdynan, där foten är som bredast.

Tipsdet blir enklare att rita runt foten om har en "följsam" strumpa på. Så länge inte strumpan är så pass tight att den trycker ihop dina tår. 

Skiljer fötterna sig i storlek?

Du kan andas ut, det är normalt att fotens storlek skiljer sig åt mellan höger och vänster fot. Det du ska tänka på när du väljer din skostorlek, är att du utgår efter den större foten.

Vi på Freefoot rekommenderar att du har minst en tumnagels längd, ca 5 mm,  fram i skon mellan tå och skokant. Detta är för att garantera full tåfrihet. 

Annars ökar du risken för att tårna pressas samman, och leder till att du får ont i tårna, i värsta fall en sned stortå eller andra fotproblem

Varför stå på bara en fot? 

Detta gör att du belastar din fot precis som i ett steg. Foten kommer utöva sin rörlighet och nå upp till sin maximala storlek, och det är den storleken vi vill att skon ska passa- inte en avslappnad. 

"Det kan skilja upp till en hel storlek från en avslappnad till en belastad fot, så var noga med att göra detta test när du provar."

Du kan prova att gå omkring hemma och observera hur du sätter ner din fot. 

Finns det en bästa tid på dygnet att testa skor?

När vi sover, så växer vi, detta på grund av att gravitationens belastning på kroppen trycker på oss horizontalt istället för vertikalt. Liknande sker det för foten, som dock blir mindre då den inte belastas när vi sover. 

Så om du kan välja, sen eftermiddag eller kväll. Då har din fot, förhoppningsvis, använts väl under dagen och expanderat till en mer passande storlek för att prova skor. 

Ska skorna verkligen vara så breda?

Våra fötter är byggda för att sättas ned med hela hälen "samtidigt", ej bara hälryggen, dvs klacken på skon, som är vanligt att man gör i konventionella skor.

När du får hem dina skor, vill vi att du skall uppleva att skon känns större än konventionella skor. Det är en del av den nya känslan, vilket kanske inte känns normalt, (men vi lovar att det är naturligt) och en förutsättning för att du ska få en fri fot.


Behöver du mer hjälp med att hitta din skostorlek?

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra Freefoot butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att få experthjälp. Ifall vår skostorleksguide inte lyckades hjälpa dig fullt ut eller om du har fler frågor relaterat till dina fötter, skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa. 

Lycka till!

/Freefoot

Lägg till ca 5mm utrymme till din fots längd och hitta din storlek (UK) till vänster i tabellen.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.