Storleksguide Skor- hur du väljer rätt storlek.

- Innehåll:

- Har du svårt att hitta ett par skor som passar?

Det är inte lätt att välja skor. Det finns många olika tabeller man kan välja mellan, och storlekarna kan även skilja mellan märken. Något som inte skiljer sig dock är storleken på din fot, och den har vi valt att fokusera på.

Antingen får din fot gott om plats att röra sig, eller inte. Ett vanligt problem i västvärlden är att det är det senare; foten (mer specifikt tårna) kan inte röra sig i skon.

Med den här skostorleksguiden ska vi hjälpa dig att mäta dina fötter- så att du kan få ett så exakt mått som möjligt att använda i jakten på den perfekta skostorleken.

- Hur mäter man foten?

  1. Ta fram ett A4 papper och penna.
  2. Ställ dig på ett ben med foten på papperet så att foten belastas.
  3. Rita runt hela foten. (utan att luta pennan)
  4. Mät längden på ritningen, från hälen till spetsen på den längsta tån (som Ska vara stortån, men inte alltid är det)

Tips:det blir enklare att rita runt foten om du har en "följsam" strumpa på. Så länge inte strumpan är så pass tight att den trycker ihop dina tår.

- Har du olika storlek på fötterna?

Det är normalt att fotens storlek skiljer sig åt mellan höger och vänster fot. Det du ska tänka på när du väljer din skostorlek, är att du utgår efter den större foten.

Vi på Freefoot rekommenderar att du har minst en tumnagels längd, ca 5 mm, fram i skon mellan tå och skokant. Detta är för att garantera full tåfrihet.

Annars ökar du risken för att tårna pressas samman, och leder till att du får ont i tårna, i värsta fall en sned stortå eller andra fotproblem.

- Varför stå på bara en fot?

Detta gör att du belastar din fot precis som i ett steg. Foten kommer utöva sin rörlighet och nå upp till sin maximala storlek, och det är den storleken vi vill att skon ska passa- inte en avslappnad.

Det kan skilja upp till en hel storlek från en avslappnad till en belastad fot, så var noga med att göra detta test när du provar."

Du kan prova att gå omkring hemma och observera hur du sätter ner din fot.

- Finns det en bästa tid på dygnet att testa skor?

När vi sover, så växer vi, detta på grund av att gravitationens belastning på kroppen trycker på oss horizontalt istället för vertikalt. Liknande sker det för foten, som dock blir mindre då den inte belastas när vi sover.

Så om du kan välja, sen eftermiddag eller kväll. Då har din fot, förhoppningsvis, använts väl under dagen och expanderat till en mer passande storlek för att prova skor.

- Hur ska skorna egentligen sitta om tårna?

Dina skor, får inte på något sätt, trycka ihop dina tår. Detta är det vanligaste problemet i vår moderna värld. Vi tillåter formen på skon, att påverka formen på foten

Hur mycket utrymme ska då foten ha? Så mycket den bara kan. Du ska kunna vicka på tårna i skon, detta kallar vi att ha tåfrihet. Kan du det, utan att det trycker på utsidan av lilltån eller stortån, då har du mycket vunnet i det långa loppet mot en bättre fothälsa

Om du köper skor online, så skall skon upplevas större än konventionella skor. Det är en del av den nya känslan, vilket kanske inte känns normalt, (men vi lovar att det är naturligt) och en förutsättning för att du ska få en fri fot.

- Hur mycket större ska skon vara än foten?

Hos oss på FreeFoot brukar vi säga 0.5mm mellan längsta tån, till kanten av skon (på insidan) detta brukar räcka för att vi med säkerthet ska kunna säga att din fot har gott mått att flyta ut i skon och röra sig ohämmat.

Behöver du mer hjälp med att hitta din skostorlek?

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra Freefoot butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att få experthjälp. Ifall vår skostorleksguide inte lyckades hjälpa dig fullt ut eller om du har fler frågor relaterat till dina fötter, skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa.

Lycka till!

/Freefoot

- Joe Nimble Storleksguide


- Hur du får din fot längd över till storlek i skor

I EU använder vi ett mått som heter "Paris Point". Ursprunget är från när man sydde ihop skorna under tillverkningen. Tråden täckte nämligen 2/3 cm (0.66 mm) och blev måttet vi använder än idag i vår del av världen för att avgöra sko storlek. Ett problem med detta Paris Point-måttet är att det utgår enbart från fotlängden. Den tar inte med bredden eller höjden i sin beräkning. Om du har en bred fot, eller ett högt fotvalv så kan du få en missvisande storlek av att utgå från längden på din fot när du mäter för att få ut din skostorlek.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.