Vad är hammartå? - Freefoot

Vad är hammartå?

27 januari 2024 3 min läsning

Vad är hammartå?

Hammartå är ett vanligt fotproblem med krökta tår som ofta uppstår samtidigt med så kallad sned stortå. Du som drabbas kan oftast lösa den värsta problematiken genom att byta skor, träna fötterna och använda tåspridare när du går.

Här går vi igenom allt om fotproblemet och hjälper dig till snabb lindring.

Symptom på hammartå

Hammartå innebär att en eller flera tår är krökta. När det sker kan de berörda tårna skava mot skons ovansida. Det i sin tur gör att du får en förhårdnad som kan ömma.

I vissa fall upplever du att dina vanliga skor inte längre sitter lika bekvämt som tidigare. Det är mindre plats till tårna i tåboxen och det smärtar när du går, framför allt vid uppsteget.

Vanligaste märker du att tån bredvid stortån är krökt. För vissa kan två, tre eller fyra tår vara drabbade samtidigt. Många upplever att det är problematiskt eller obekvämt att räta ut de drabbade tårna.

Ofta är det tån bredvid stortån som drabbas. Inte sällan i samband med att foten har så kallad sned stortå, även kallat Hallux valgus.

Orsaken till hammartå

Den främsta orsaken till att hammartå uppstår är för trånga skor. När tåboxen är för liten kan tårna inte sprida ut sig tillräckligt. De blir hopklämda och med tiden bildas symptom för hammartå. 

En annan anledning kan vara att en eller flera tår är längre än normalt. Det gör att de har mindre plats och bildar en krökning över leden. Ofta är det inte märkbart vilket gör att tårna belastas under lång tid.

Här är ytterligare bidragande anledningar till att symptom kan uppstå:

  • Genetiskt anlag för problem i tålederna
  • Artros
  • Hallux valgus
  • Sänkte främre fotvalv

Förebygg hammartå

Det går att förebygga många fotproblem och det gäller även hammartå. Med rätt skor och träning av tårna minskar du risken att drabbas.

Den förebyggande åtgärden som är enklast och bäst i många fall är att byta spetsiga skor mot nya med bred tåbox. Med en bred tåbox ökar utrymmet för tårna så att de inte trycks ihop.

Du bör alltså undvika skor med spetsig front till vardags. Det är också bra att välja bort skor med hög klack eftersom det ökar belastningen på framfoten, vilket i sin tur ökar risken för hammartå och andra, tårelaterade problem.

Att träna fötterna med några enkla övningar varje dag är också bra som förebyggande åtgärd. Exempelvis kan duöka rörligheten i framfoten med toega-övningar

Lindra och behandla hammartå

Börja med att lägga undan alla skor med smal tåbox. Helst ska du använda så breda skor som möjligt för att öka rörligheten i tårna.

Om du känner obehag när du går kan du lägga i inlägg i skon, en så kallad pelott. Det finns även mjuka förband som hjälper med att avlasta tårna när du går. Inlägg bör ses som enbart en temporär lösning för att lindra - läs mer om inläggens påverkan på dina fötter.

Tåspridare sträcker ut de drabbade tårna och skyddar dem från skav mot skons insida. Det finns modeller för vardagsbruk och nattanvändning. 

Besök en av våra fotcoacher för att genomgående fotanalys för att få en personlig plan för hur du kan jobba med dina fötter för att förbättra din/dina hammartå.

En snabb lindring vid ömma förhårdnader ovanpå de drabbade tårna kan du fila ner förhårdnaderna med en fil.

  • Börja med att sätta fötterna i ett varmt fotbad med badsalt.
  • När tålederna har slappnat av torkar du dem och använder filen.
  • Avsluta med en att smörja in med en mjukgörande salva.

Behöver jag operera hammartå?

Normalt behöver du inte korrigera hammartå med en operation, men om symptomen går obehandlade under lång tid kan det bli din sista lösning.

När tårna opereras för hammartå tar läkare bort en bit av benet i tån med en så kallad steloperation. Ett stift monteras som sticker upp från ovandelen på den krökta tån och det sitter kvar under hela läkeperioden.

Räkna med att det tar uppåt fem veckor innan tån har läkt och stiftet kan tas bort. Under den tiden ska du använda en specialsko som tillhandahålls av sjukvården och foten måste vila ordentligt med avlastning även när du går.

Steloperation görs med lokalbedövning på en så kallad dagoperation. Du får åka hem samma dag. Räkna med sjukskrivning i upp till två veckor vid stillasittande arbete eller upp till åtta veckor om du går i arbetet.


Också i FOTPROBLEM

Skräddarknuta
Skräddarknuta

27 januari 2024 3 min läsning

Hallux Rigidus
Hallux Rigidus

26 januari 2024 2 min läsning

Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus
Slipp smärtan och förebygg Hallux valgus

26 januari 2024 4 min läsning