sto

Fotproblem: Hallux Valgus

Hallux Valgus är det vanligaste fotproblemet hos vuxna människor i vårt moderna samhälle idag, och förekommer oftare hos kvinnor än hos män.

Om du har en snedställd stortå, så behöver du inte känna dig ensam. Så gott som alla i västvärlden har någon form av vinkel inåt på sin stortå. Låt oss ta reda på varför med det här blogginlägget.

Här svarar Magnus, Freefoot i Göteborg, på frågor kring:

- Vad är Hallux valgus?

Hallux Valgus är när din stortå förblir snedställd även när du tar ut foten ur dina skor. 

Dock har de allra flesta av oss i västvärlden, mer eller mindre, denna typ av vinkel. Detta pga av att vi är uppväxta med skor. Hallux valgus utvecklas aldrig hos en population som lever barfota.

Det som händer att leden mellan första mellanfotsbenet och stortån blir vinklad inåt. Detta gör att framfoten blir bredare. När detta sker så kan smärta i foten uppstå vid belastning.

Stortån grundar dig i din balans. så har du en snedställd stortå, så kan du också uppleva att du har sämre balans. 


- Hur uppkommer Hallux Valgus?

Du utvecklar Hallux valgus först när du använder skor som smalnar av framtill i skornas tåbox. Dvs din stortå behöver ge efter för skons tryck, och kläms då ihop med de andra tårna. Ibland läggs då även fler tår över varandra. Detta beroende på dina skors exakta form och sula.

För att förstå varför detta sker behöver du förstå att dina fötter är väldigt formbara

I dina fötter finns t.ex hela 25% av din kropps ben, dvs ca26st. Så mellan dessa finns då massor av leder med ligament, senor och muskler. Alla dessa är mjukvävnad som alla finns där för att ge dig både svikt och stabilitet.

Det vanligaste är att personen söker hjälp pga smärta och problem med att få passande skor. Ofta är personen helt besvärsfri barfota, men får direkt ont och smärta pag tryck från skorna. Detta sker vid belastning och i samband med rörelse. 

När själva vinkeln har uppstått förvärras tillståndet med fortsatt belastning på dina fötter. Här påverkar också tydligt hur formen är på dina skor, samt dess höjd på någon slags klack. Även en traditionell joggingsko har klack, som då direkt gör att du lägger mer vikt på din främre fotvalv.

Det blir också en negativ effekt på det ena benet, dvs ökad belastning, när dina ben har olika längd. Detta är väldigt vanligt hos oss i väst. Detta beror till största delen utav av att våran höft är i obalans och rigid.

- Du ärver aldrig Hallux valgus. 

Det är en vanlig missuppfattning att detta beror på arv. Din genetik ger dig en ben- och ledstruktur som ger dig olika grad av storlek, längd, bredd och styrka i dina fötter. 

Vi ärver aldrig tillstånd som Hallux valgus, men däremot ev mjukhet i leder. Denna genetik att utlösa Hallux valgus kräver en miljö och aktivitet. Miljön är alltså skons utformning, och aktivitet är hur du är uppe och rör dig på dina fötter.

Om du medvetet tränar dina fötter eller är född med starka fötter, så påverkas inte dina fötter av avsmalnade fötter såsom andra människor.

Benens hårdhet utvecklas inte fullt ut i foten (i början är det brosk) förrän i senare tonåren. Så hur du använder skor och dina fötter i unga år, lägger grunden för hur du har det senare i livet.


- Borde jag operera Hallux Valgus? 

Att operera mot Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri efter operation. Alla lösningar innan du väljer att operera är i mitt tycke en god investering- då det finns sätt att förbättra ditt tillstånd. Nej, inlägg är inte en lösning. 

Något som inte nämns av alla läkare, är att efter operationen så måste du lägga flera veckors träning på att få tillbaka fotens/ledens funktion. De som missar detta kan få en längre läkningsprocess och i värsta fall kvarstående men.  Så är du fast vid beslutet av att operera, efterfråga övningar!

Komplikationer du kan få av att operera Hallux Valgus:

 • Öm och svullen
 • Problem med balans
 • Stelhet
 • Ont av att stå på tå
 • Ta sig upp för trappor kan göra ont
 • Ont vid utövandet av idrotter
 • Stickningar i foten
 • Din stortå/led kan även efter operation förbli snedställd

Det finns andra vägar att testa först. Din fot är formbar utan att du lägger den under kniven. Hur hade det varit att börja med att aktivera foten, träna och massera, se om du kan åtrfå din fots funktion redan innan du väljer att operera? 


- Gör något åt din Hallux valgus?

Det fantastiska med kroppen är att oavsett vad vi har negativt utsatt den för, så kan vi lära den att göra rätt igen.

Här pratar vi om en led i kroppen, och det är per definition en mjukvävnad. Oavsett ålder så utvecklas våran kropp positivt, bara den används.

Det som ofta missuppfattas är att "jag går ju jättemycket varje dag", och tror då att det är positivt för fötterna. Men när vi här pratar om att "använda" kroppen menar vi även de små musklerna såsom i foten.

Svar: Ja, det går att göra något åt Hallux valgus. Så om du får diagnosen att operera, så rekommender vi alla att testa först nedanståde process innan.


- Hur blir jag av med symptomen från Hallux valgus?

Basen för lösningen utgörs alltid utav hur du rör dig i din vardag.

Hur aktiverar du dina fötter varje gång du går och står?

 1. Aktivera fotens muskulatur genom att medvetet aktivera din stortå varje gång du går. Detta kommer du göra då och då, vilket blir en träning för foten.
 2. Dra i stortån, dvs lägg den mer i linje med hur den skall ligga. Ta tag i tån och massera leden genom att vrida lätt i tån. I denna position aktiverar du även din fot, genom att både knipa och spreta på tårna.  
 3. Massera foten. Nu när du är uppe på dina fötter varje dag, och aktiverar de mer naturligt när du går, behöver de omvårdnad. Vilket faktiskt är grundproblemet, att du inte har gjort det tidigare. Biomekaniniskt det som bland annat håller kvar stortån i fel vinkel är även muskler på insidan av dess mellanfotsben och mellanfotsbenet, så det hamnar i linje.  
 4. Använd Tåspridare. Vi på Freefoot är vana vid Correct Toes, den har hjälpt många att få tillbaka fotens starka funktion. Den sprider ut tårna till sin rätta position, och när du då går och arbetar aktivt med foten. Så gör den det i rätt läge. 

- Vad är rätt skor mot Hallux Valgus?

Skorna du letar efter ska vara fotformade.  En smal sko trycker ihop foten och snedställer tårna.

 • Skon ska ha en bred tåbox/läst. Som inte ger något externt tryck på foten.  
 • Din fot har kontakt med hela marken. Skorna ska vara utan klack och uppbyggnad. 
 • Flexibel och följsam. Dina skor ska följa din fots rörelser, i vridning och vid böj. 

- Bonus: SkoTestet:  

  

 1. Rulla ihop den
 2. Vrid den som en skruv
 3. Böj den så du skapar en kulle i mitten på sulan. 

 Klarar dina skor testet?


- Har du svårt att hitta rätt storlek på dina skor? 

Vi har skrivit ihop en  hel sida med tips för att du enkelt ska kunna Hitta din Rätta Skostorlek. 

På sidan finns saker att tänka på, en mall du kan göra för att enkelt mäta foten. 

Att ha rätt storlek på sina skor är en grundpelare för att undkomma Hallux Valgus och smärtorna åkomman innebär.  Lycka till !


Sammanfattning: 

Hallux Valgus, eller en snedställ stortå, är inget du ärver. Din miljö och hur du använder dina fötter är de avgörande faktorerna för om du utvecklar fotproblemet eller inte. Ge din fot utrymme i skorna, gå mycket barfota och aktivera dina fötter- så förebyggs snedställningar av tårna.

Om du har Hallux valgus, Måste du då operera? Absolut inte, i mitt tycke så är det heller inte den första lösningen du ska prova. 

Din fot är formbar testa att se vad den går för innan du lägger upp den på operationsbordet.


Behöver du mer hjälp?

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra Freefoot butiker i StockholmGöteborg eller Malmö för att få experthjälp. Ifall du har fler frågor kring Hallux Valgus eller andra fotproblem, dina skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa. 

Lycka till!

/Freefoot