sto

Fotproblem: Hallux Valgus

 - Innehåll

 


 

 - Vad är Hallux Valgus?

Hallux Valgus är när din stortå pekar inåt mot dina andra tår. Uttrycket kommer från latin och direkt översatt: Hallux = Stortå. Valgus = Sned.

Så gott som alla i västvärlden har någon form av vinkel inåt på sin stortå, detta beror på att vi är uppväxta med skor, så tyvärr så skulle du nog kunna kalla detta sneda tillstånd av stortån för "normalt". 

Detta tillstånd förvärras dock av kontinuerlig användning av dåliga skor och besvären kan öka i intensitet till den grad att det börjar göra ont i stortån vid dess första led. Men det går att stoppa och till och med förbättra, hur? Det går vi igenom lite längre ner i det här blogginlägget.

 

 - Men hallux valgus gör väl ont?

För dem allra flesta så gör det inte ont. Smärtan beror på att det finns en liten slemsäck under huden som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Vid en längre tids påfrestning blir den inflammerad. De tecken du kan ha koll på vid inflammation är lätt rodnad, svullnad, röd och varm. När detta sker så kan smärta i foten uppstå; speciellt i skor som trycker på knölen, smärtan brukar lätta när du inte har skorna på.

Men även om du är en av dem som inte har ont av din Hallux Valgus, så mister din stortå en stor del av sin funktion när den pekar inåt och kan orsaka problem som du inte visste berodde på din sneda stortå.

 • Stortån grundar dig i din balans
 • så har du en snedställd stortå, så kan du också uppleva att du har sämre balans.
 • Din stortå förankrar muskeln som bär upp hela din hålfot (abductor hallucis)
 • med vinkeln inåt påverkar vi även dess funktion negativt, vilket leder till plattfothet.
 • En bredare fot
 • vilket inte är fördelaktigt i ditt val av skor och lätt leder till att din Hallux Valgus fortsätter att försämras

två fötter, den ena med tåfrihet bred tåbox där tårna är fria, den andra med ihoptryckt tåbox som hämmar tårnas rörlighet

 

- Hur uppkommer Hallux Valgus?

Du utvecklar Hallux valgus först när du använder skor som smalnar av framtill i skons tåbox. Din stortå behöver ge efter för skons tryck, och kläms ihop med de andra tårna. Ibland läggs även fler tår över varandra, vilket beror på dina skors exakta form och sula.

För att förstå varför detta sker behöver du förstå att dina fötter är väldigt formbara.

I dina fötter finns 25% av din kropps ben, 26st. Mellan dessa finns mjukvävnad i form av leder, ligament, senor och muskler. De finns där för att ge dig dämpning, svikt och stabilitet. I ett par trånga skor, försvinner en stor del av den funktionen.

Ett vanligt scenario i våra butiker är att man söker hjälp på grund av smärta och har svårt att hitta ett par skor som passar. Ofta är personen helt besvärsfri barfota, men får direkt ont när det blir ett tryck från skorna.

I en studie utförd av Menz H.B. · Morris M.E. där 176 människor mellan åldrarna 62-96 fick de fram att de flesta personer hade skor smalare än sina fötter. 

Kvinnor bar skor som var kortare, smalare och hade en minskad total yta jämfört med sina fötter än vad männen hade. Att bära skor väsentligen smalare än foten var förknippade med hallux valgus deformitet och smärta i foten, medan att bära skor kortare än foten var förknippat med deformerade tå. Att bära skor med hälhöjd mer än 25 mm förknippades med hallux valgus och förhårdnad under foten hos kvinnor.

Felaktiga skor är vanligt hos äldre och är starkt förknippad med skada vid trampdynan och smärta i foten. Dessa resultat visar behovet av bedömning av skor för att hantera fotproblem hos äldre.

Hur Vanligt är Hallux Valgus?

58% av kvinnor har hallux valgus och 25% av män

En studie med 600 män och kvinnor, mellan åldrarna 20-64, försökte komma fram till underliggande riskfaktorer till Hallux Valgus, kom fram till att 58% av kvinnor hade Hallux Valgus respektive 25% hos män. (Att ha Hallux Valgus innebar en 15 graders avvikelse) vad de ville få fram var vad som påverkade Hallux Valgus, och vad man kunde i framtida studier fokusera på för att kunna minimera risken att drabbas av Hallux Valgus.

Vad de kom fram till var att hos kvinnor förknippades hallux valgus med lägre BMI och användning av skor med höga klackar; en iakttagelse av forskarna var att de med lägre BMI tenderade att oftare använda skor med just höga klackar.

Hos män observerades det att risk för Hallux Valgus var högre hos dem med högre BMI och plattfothet (pes planus). Vilket vi på FreeFoot drar en smärtfri slutsats att det påverkar storleken på foten, i skon.

Deras resultat antyder att de bakomliggande mekanismerna för hallux valgus skiljer sig mellan män och kvinnor, vilket oftast också skorna gör.

Men en studie kan enbart leda till fler frågor, bättre frågor, för att nå fram till ett tydligare resultat till vad som faktiskt är anledningen till Hallux Valgus!

Ett annat vanligt fenomen som vi har sett har en negativ effekt på Hallux Valgus är en obalans i höften. Detta visar sig i att dina ben är olika långa. Detta är vanligare hos oss i väst än man tror. Det beror till största delen av att våran höft är i obalans och stel, men går att lösa upp med att få igång sina rörelser.

 

- Myten om att Hallux valgus är ärftligt.

Det är en vanlig missuppfattning att detta beror på arv. Din genetik ger dig en ben- och ledstruktur som ger dig olika grad av storlek, längd, bredd och styrka i dina fötter.

Vi kan aldrig ärva ett tillstånd som Hallux valgus, men däremot en kraftigare tendens till det via hur vår konstruktion ser ut, så som mjukhet i leder. Men för att få Hallux valgus krävs miljö och aktivitet:

 • Miljön: Skons utformning
 • Smalnar av framtill, rigid, klack.
 • Aktivitet: Dina rörelser
 • Är du uppe och rör dig mycket barfota, gör rörlighetsövningar, är fysiskt aktiv.

Om du medvetet tränar dina fötter så påverkas de inte lika kraftigt av smala skor. Benens hårdhet är inte fullt utvecklat ut i foten (i början är det brosk) förrän i senare tonåren. Så hur du använder skor och dina fötter i unga år, lägger grunden för hur du har det senare i livet.

Vår Coach i Malmö, Åsa, hjälper oss med att en gång för alla slå hål på myten om att hallux valgus är ärftligt. När Hallux Valgus inte längre ses som en ärftlig åkomma, så tar det bort ursäkten av att vi inte kan göra något åt det mer än att operera. När din fot blivit dysfunktionell av skor som är dåliga för dina fötter, då kan vi göra något åt det - Åsa driver även eget ExactMove

 

Min skoformade tråkiga fot, som varit inklämd i snygga joggingskor och handbollsskor som gärna skulle sitta åt VS Ellies oförstörda och fina fotformade fot som än så länge slipper skor. När det väl blir dags för skor så vet jag vad som krävs för att hon ska få behålla den fina formen på foten och således också kunna utveckla en optimal funktion i foten, och i hela kroppen också förstås! 
/Åsa -Coach: Malmö

en vuxen kvinnas fot med hallux valgus med sitt lilla barn bredvid utan antydan till hallux valgus

- Borde jag operera Hallux Valgus?

Att operera Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri efter operationen. I vissa fall får du flera år efter komma tillbaka för samma operation. Då du satt tillbaka fötterna i skorna som skapade problemet från början.

Alla lösningar innan du väljer att operera är i FreeFoot's tycke en god investering- det finns goda chanser till att förbättra ditt tillstånd utan att behöva skära, skrapa bort ben eller sätta i metallbitar som inte hör hemma i foten.

 - Att operera Hallux Valgus

Ett normalt förlopp inför Hallux Valgus operation:
Du tar först kontakt med din läkare via en vårdcentral, du blir skickad till en ortopedklinik där röntgen utförs och det beslutas vilken metod som ska användas.

Alla operationer mot hallux valgus är till för att smalna av foten och räta upp stortån. Den standardoperationen mot hallux valgus kallas chevronosteotomi. En benkil sågas ut från första mellanfotsbenet och fixeras med skruv. Sen rätar man upp stortån med tejp, eller sågar ut en del av stortåbenet för ökad lutning.

 - Efter operation Hallux Valgus

 • Första tiden efter operation
 • Du får ett fotförband på foten, och kan gå platt på foten eller på hälen. Så länge du inte belastar framfoten. Du kan även få en speciell förbandssko. Foten är bandagerad i 3 veckor.

 • Hallux Valgus träning efter operation
 • Alla får inte med information om detta- så om du mot förmodan opererar dig, var noga att fråga efter övningar du kan göra hemma efter operationen (obelastad och belastad) och när du får lov att börja.

 • Ont efter hallux valgus operationen
 • Bedövningen från operationen håller i upp till 10 timmar. Du brukar få en ordination från läkare om egen medicinering hemma mot smärtan tills det att smärtan avtar naturligt.

 • Att gå på foten eller i vanliga skor efter Hallux Valgus operation
 • Din fot svullnar vid operation, denna svullnad kan vara ända upp till 6 månader efteråt och påverkar hur du går och hur mycket du kan använda dina vanliga skor. I vissa fall kan du få en specialsko de första 6 veckorna, vilket gör att du kan gå kortare sträckor och lägga minimal belastning på foten.

 • Sjukskrivning efter operation
 • En vanlig sjukskrivningstid från operation av Hallux Valgus är 2-8 veckor. Detta är beroende på ditt yrke och läkning. Har du ett skrivbordsjobb så är det den kortare tiden, ett tyngre jobb den längre tiden

Något som inte nämns av alla läkare, är att efter operationen så måste du lägga flera veckors träning på att få tillbaka fotens/ledens funktion. De som missar detta kan få en längre läkningsprocess och i värsta fall kvarstående men. Så är du fast vid beslutet av att operera, efterfråga övningar!

 

 - Komplikationer du kan få av att operera Hallux Valgus:

Jag har inte opererat min fot mot Hallux Valgus- men i min sökningar har jag stött på folk som har nämnt dessa komplikationerna. Det betyder inte att du kommer få dem.

 • Problem med balans långt efteråt
 • Stelhet i leden
 • Ont av att stå på tå
 • Smärta vid gång i trappor
 • Ont vid utövandet av idrotter
 • Stickningar i foten
 • Stortå/led fortsatt snedställd även efter operation

 

Jag har aldrig mött någon som är helt nöjd med att ha opererat sin Hallux valgus. Med hjälp av bra skor och övningar så kan du återskapa funktionen i din stortå. Såklart, mer eller mindre beroende på skada, men jag ser en operation av hallux valgus som den absolut sista utvägen
/Pierre
Coach: Stockholm


 

Din fot är formbar utan att du lägger den på ett operationsbord.

Det kostar en del av dig att ta vägen via operation- och även efter behöver du funktionella skor och att träna dina fötter. Hur hade det varit att börja med att aktivera foten? Se om du kan återfå din fots funktion och slippa smärtan från din Hallux Valgus utan att operera?

 

- Gör något åt din Hallux valgus?

Det fantastiska med kroppen är att oavsett vad vi har negativt utsatt den för, så kan vi lära den att hitta rätt igen.

Med en sned stortå, så pratar vi om en led i kroppen och det är rent praktiskt bara en mjukvävnad. Oavsett ålder så utvecklas våran kropp positivt, bara den används.

Det som ofta missuppfattas är "jag går ju jättemycket varje dag", och tror då att det är positivt för fötterna. När det är 10 000 steg i trånga skor med klack som försämrar vårt tillstånd med Hallux Valgus, men kanske är bra för hjärtat.

två par fötter ena foten i en joe nimble nimbletoes den andra barfota med correct toes tåspridare på

 - Hur blir jag av med symptomen från Hallux valgus?

Basen för lösningen utgörs alltid utav hur du rör dig i din vardag.

Hur aktiverar du dina fötter varje gång du går och står?

 1. Aktivera fotens muskulatur
 2. Genom att medvetet aktivera din stortå varje gång du går. Detta kommer du göra då och då, vilket blir en träning för foten.
 3. Dra i stortån
  Lägg den mer i linje med hur den skall ligga. Ta tag i tån och massera leden genom att vrida lätt i tån. I denna position aktiverar du även din fot, genom att både knipa och spreta på tårna.
 4. Massera foten.
  Nu när du är uppe på dina fötter varje dag, och aktiverar de mer naturligt när du går, behöver de omvårdnad. Det kan finnas spänningar i muskler som håller kvar stortån i fel vinkel. Dessa muskler finns på insidan av mellanfotsbenet.
 5. Använd Tåspridare.
  Vi på Freefoot är vana vid Correct Toes, den har hjälpt många att få tillbaka fotens starka funktion. Den sprider ut tårna till sin rätta position, och när du då går och arbetar aktivt med foten. Så gör den det i rätt läge.

Letar du efter fler övningar som är bra mot Hallux Valgus, hoppa till vårat andra inlägg om just fotövningar

- Vad är bra skor mot Hallux Valgus?

joe nimble svart orange trail sko bra sko för hallux valgus för herrvit lädersko joe nimble cheertoes bra sko vid hallux valgus för dam

Skorna du letar efter ska vara fotformade. En smal sko trycker ihop foten och snedställer tårna och är vad som skapar problemet från första början.

 • Har du någon grad av Hallux Valugs, eller kanske har svullna fötter
 • Då är det breda skor som gäller. Det får inte vara något externt tryck på framfoten.
 • Din fot har kontakt med hela marken.
 • Skorna ska vara utan klack, uppbyggnad och stöd. Vid lutning läggs ett högre tryck fram i skon = mer problem för Hallux Valgus.
 • Flexibel och följsam.
 • Dina skor ska följa din fots rörelser, i vridning och vid böj, så att foten kan få göra sitt utan hämnigar.

- Har du svårt att hitta rätt storlek på dina skor?

Vi har skrivit ihop en hel sida med tips för att du enkelt ska kunna Hitta din Rätta Skostorlek.

På sidan finns saker att tänka på, en mall du kan göra för att enkelt mäta foten.

Att ha rätt storlek på dina skor är en grundpelare för att undkomma Hallux Valgus och smärtorna åkomman innebär.


- Roliga Stavningar av Hallux Valgus

Det är ju självklart inte roligt om man har ont eller problem på grund av Hallux Valgus, men att lyckas stava till Hallux Valgus, är inte lätt det heller.

Och under sökandet av information angående just Hallux Valgus, för att ge er läsare så mycket matnyttigt som möjligt så kommer här de 5 roligaste stavningarna jag stött på- med möjliga förklaringar till dessa.


 1. halkus valkus
 2. Plötslig halka av en valk under foten.
 3. hallus vallus
 4. Utförs under vinter OS, en speciell vallning av skidorna.
 5. hulgus valgus
 6. Hulgus är ett vanligt efternamn i USA, Hulgus Valgus är den sneda variationen av namnet.
 7. hallus valgus
 8. Ett typ av sned vallning av skidorna, för att det ska vara svårare att komma upp i backarna.
 9. halux valgus
 10. Det är extra halt när man går på sidan.


- Behöver du mer hjälp?

röntgen bild av fot för analys av fot med hallux valgus

Har du en riktigt retlig Hallux Valgus så finns vi där för dig. Kontakta eller besök någon av våra Freefoot butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att få experthjälp. Ifall du har fler frågor kring Hallux Valgus eller andra fotproblem, dina skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa.