sto

Fotproblem: Hallux Valgus

 - Innehåll


- Vad är Hallux valgus?

Hallux Valgus är när din stortå pekar inåt mot dina andra tår. Uttrycket kommer från latin och direkt översatt: Hallux = Stortå. Valgus = Sned.

Så gott som alla i västvärlden har någon form av vinkel inåt på sin stortå, så man skulle kunna kalla det "normalt". Detta tillstånd förvärras dock av kontinuerlig använding av dåliga skor och besvären ökar i intensitet. Men det går att stoppa och till och med förbättra, hur? Det berättar vi längre ner i det här blogginlägget.

Om du har en snedställd stortå, så behöver du inte känna dig ensam. De allra flesta i västvärlden har denna typ av vinkel. Detta beror på att vi är uppväxta med skor. Hallux valgus förekommer aldrig hos en population som lever helt barfota.

 - Vad är det som händer i foten?

Av ett externt tryck (från dina skor) påverkas stortåns första led och vinklas inåt. Den bästa liknelsen jag har hört om varför: Om du vill att en växt ska växa på ett visst sätt, då kan du påverka den med ett externt tryck, som en blompinne, och växten kommer att behöva anpassa sig. Det är samma för din fot, skons externa tryck, påverkar din fot till att anpassa sig till det mindre utrymmet

 - Men hallux valgus gör väl ont?

Smärtan beror på att det finns en liten slemsäck under huden som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Vid en längre tids påfrestning blir den inflammerad. (tecken på inflammation: lätt rodnad, svullnad, röd, varm) När detta sker så kan smärta i foten uppstå; speciellt i skor som trycker på knölen, smärtan brukar lätta när du inte har skorna på.

Men du kan fortfarande ha problem trots att du inte känner av någon smärta:

 • Stortån grundar dig i din balans
 • så har du en snedställd stortå, så kan du också uppleva att du har sämre balans.
 • Din stortå förankrar muskeln som bär upp hela din hålfot (abductor hallucis)
 • med vinkeln inåt påverkar vi även dess funktion negativt, vilket leder till plattfothet.
 • En bredare fot
 • vilket inte är fördelaktigt i ditt val av skor och lätt leder till att din Hallux Valgus fortsätter att försämras

- Hur uppkommer Hallux Valgus?

Du utvecklar Hallux valgus först när du använder skor som smalnar av framtill i skons tåbox. Din stortå behöver ge efter för skons tryck, och kläms ihop med de andra tårna. Ibland läggs även fler tår över varandra. Detta beror på dina skors exakta form och sula.

För att förstå varför detta sker behöver du förstå att dina fötter är väldigt formbara.

I dina fötter finns 25% av din kropps ben, 26st. Mellan dessa finns mjukvävnad i form av leder, ligament, senor och muskler. De finns där för att ge dig dämpning, svikt och stabilitet. I ett par trånga skor, försvinner en stor del av den funktionen.

Ett vanligt scenario i våra butiker är att man söker hjälp på grund av smärta och har svårt att hitta ett par skor som passar. Ofta är personen helt besvärsfri barfota, men får direkt ont när det blir ett tryck från skorna.

När själva vinkeln har uppstått förvärras tillståndet med fortsatt tryck på dina fötter.

Hallux Valgus påverkas tydligt av hur dina skor är utformade

Men något som också påverkar är skons lutning/höjd på grund av en klack (även en traditionell joggingsko har klack), lutning gör att du lägger mer vikt på ditt främre fotvalv och trycks framåt i tåboxen- foten stöps i formen.

Ett annan vanligt fenomen som har en negativ effekt på Hallux Valgus är en obalans i höften. Detta visar sig i att dina ben är olika långa. Detta är vanligare hos oss i väst än man tror. Detta beror till största delen utav av att våran höft är i obalans och rigid, men går att lösa upp med att få igång sina rörelser.

- Myten om att Hallux valgus är ärftligt.

Det är en vanlig missuppfattning att detta beror på arv. Din genetik ger dig en ben- och ledstruktur som ger dig olika grad av storlek, längd, bredd och styrka i dina fötter.

Vi kan aldrig ärva ett tillstånd som Hallux valgus, men däremot en kraftigare tendens till det via hur vår konstruktion ser ut, så som mjukhet i leder. Men för att få Hallux valgus krävs miljö och aktivitet:

 • Miljön: Skons utformning
 • Smalnar av framtill, rigid, klack.
 • Aktivitet: Dina rörelser
 • Är du uppe och rör dig mycket barfota, gör rörlighetsövningar, är fysiskt aktiv.

Om du medvetet tränar dina fötter så påverkas inte dina fötter lika kraftigt av smala skor så som andra människor.

Benens hårdhet utvecklas inte fullt ut i foten (i början är det brosk) förrän i senare tonåren. Så hur du använder skor och dina fötter i unga år, lägger grunden för hur du har det senare i livet.

- Borde jag operera Hallux Valgus?

Att operera mot Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri efter operationen, i vissa fall får man flera år efter komma tillbaka för samma operation. Då man satt tillbaka fötterna i skorna som skapade problemet från början.

Alla lösningar innan du väljer att operera är i mitt tycke en god investering- då det finns goda chanser för att förbättra ditt tillstånd.

 - Att operera Hallux Valgus

Här har du ett normalt förlopp inför Operation av Hallux Valgus: Du tar först kontakt med din läkare via en vårdcentral, du blir skickad till en ortopedklinik där röntgen utförs och det beslutas vilken metod som ska användas.

Alla operationer mot hallux valgus är till för att smalna av foten och räta upp stortån. Den standardoperationen mot hallux valgus kallas chevronosteotomi. En benkil sågas ut från första mellanfotsbenet och fixeras med skruv. Sen rätar man upp stortån med tejp, eller sågar ut en del av stortåbenet för ökad lutning.

 - Efter operation Hallux Valgus

 • Första tiden efter operation
 • Du får ett fotförband på foten, och kan gå platt på foten eller på hälen. Så länge du inte belastar framfoten. Du kan även få en speciell förbandssko. Foten är bandagerad i 3 veckor.

 • Hallux Valgus träning efter operation
 • Alla får inte med information om detta- så var noga att fråga efter övningar du kan göra hemma efter operationen (obelastad och belastad) och när du får lov att börja.

 • Ont efter hallux valgus operationen
 • Bedövningen från operationen håller i upp till 10 timmar. Du kan ha ont de första dygnen efter operationen men sedan minskar värken.

 • Att gå på foten eller i vanliga skor efter Hallux Valgus operation
 • Din fot svullnar vid operation, denna svullnad kan vara ända upp till 6 månader efteråt och påverkar hur du går och hur mycket du kan använda dina vanliga skor. I vissa fall kan du få en specialsko de första 6 veckorna, vilket gör att du kan gå kortare sträckor och lägga minimal belastning på foten.

 • Sjukskrivning efter operation
 • En vanlig sjukskrivningstid från operation av Hallux Valgus är 2-8 veckor. Detta är beroende på ditt yrke och läkning. Har du ett skrivbordsjobb så är det den kortare tiden, ett tyngre jobb den längre tiden

Något som inte nämns av alla läkare, är att efter operationen så måste du lägga flera veckors träning på att få tillbaka fotens/ledens funktion. De som missar detta kan få en längre läkningsprocess och i värsta fall kvarstående men. Så är du fast vid beslutet av att operera, efterfråga övningar!

 - Komplikationer du kan få av att operera Hallux Valgus:

Jag har inte opererat min fot mot Hallux Valgus- men i min sökningar har jag stött på folk som har nämnt dessa komplikationerna. Det betyder inte att du kommer få dem.

 • Problem med balans
 • Stelhet
 • Ont av att stå på tå
 • Smärta vid gång i trappor
 • Ont vid utövandet av idrotter
 • Stickningar i foten
 • Stortå/led fortsatt snedställd även efter operation

Din fot är formbar utan att du lägger den under kniven.

Det kostar en del av dig att ta vägen via operation- och även efter behöver du bra och fotriktiga skor och träna dina fötter. Hur hade det varit att börja med att aktivera foten? Se om du kan återfå din fots funktion utan att operera.

- Gör något åt din Hallux valgus?

Det fantastiska med kroppen är att oavsett vad vi har negativt utsatt den för, så kan vi lära den att göra rätt igen.

Här pratar vi om en led i kroppen, och det är per definition en mjukvävnad. Oavsett ålder så utvecklas våran kropp positivt, bara den används.

Det som ofta missuppfattas är "jag går ju jättemycket varje dag", och tror då att det är positivt för fötterna. När det är 10 000 steg i trånga skor med klack som försämmrar vårt tillstånd med Hallux Valgus, men kanske är bra för hjärtat.

Svar: Ja, det går att göra något åt Hallux valgus. Därför rekommenderar vi alla att testa först nedanståde process innan.

 - Hur blir jag av med symptomen från Hallux valgus?

Basen för lösningen utgörs alltid utav hur du rör dig i din vardag.

Hur aktiverar du dina fötter varje gång du går och står?

 1. Aktivera fotens muskulatur
 2. genom att medvetet aktivera din stortå varje gång du går. Detta kommer du göra då och då, vilket blir en träning för foten.
 3. Dra i stortån lägg den mer i linje med hur den skall ligga. Ta tag i tån och massera leden genom att vrida lätt i tån. I denna position aktiverar du även din fot, genom att både knipa och spreta på tårna.
 4. Massera foten. Nu när du är uppe på dina fötter varje dag, och aktiverar de mer naturligt när du går, behöver de omvårdnad. Det kan finnas spänningar i muskler som håller kvar stortån i fel vinkel. Dessa muskler finns på insidan av mellanfotsbenet.
 5. Använd Tåspridare. Vi på Freefoot är vana vidCorrect Toes, den har hjälpt många att få tillbaka fotens starka funktion. Den sprider ut tårna till sin rätta position, och när du då går och arbetar aktivt med foten. Så gör den det i rätt läge.
Letar du efter fler övningar som är bra mot Hallux Valgus, hoppa till vårat andra inlägg om just fotövningar

- Vad är bra skor mot Hallux Valgus?

Skorna du letar efter ska vara fotformade. En smal sko trycker ihop foten och snedställer tårna och är vad som skapar problemet från första början.

 • Har du någon grad av Hallux Valugs, eller kanske har svullna fötter
 • Då är det breda skor som gäller. Det får inte vara något externt tryck på framfoten.
 • Din fot har kontakt med hela marken.
 • Skorna ska vara utan klack, uppbyggnad och stöd. Vid lutning i for mav klack läggs ett högre tryck fram i skon = mer problem för Hallux Valgus.
 • Flexibel och följsam.
 • Dina skor ska följa din fots rörelser, i vridning och vid böj, så att foten kan få göra sitt utan hämnigar.

- Har du svårt att hitta rätt storlek på dina skor?

Vi har skrivit ihop en hel sida med tips för att du enkelt ska kunna Hitta din Rätta Skostorlek.

På sidan finns saker att tänka på, en mall du kan göra för att enkelt mäta foten.

Att ha rätt storlek på sina skor är en grundpelare för att undkomma Hallux Valgus och smärtorna åkomman innebär.


- Roliga Stavningar av Hallux Valgus

Det är ju självklart inte roligt om man har ont eller problem på grund av Hallux Valgus, men att lyckas stava till Hallux Valgus, är inte lätt det heller.

Och under sökandet av information angående just Hallux Valgus, för att ge er läsare så mycket matnyttigt som möjligt så kommer här de 5 roligaste stavningarna jag stött på- med möjliga förklaringar till dessa.


 1. halkus valkus
 2. Plötslig halka av en valk under foten.
 3. hallus vallus
 4. Utförs under vinter OS, en speciell vallning av skidorna.
 5. hulgus valgus
 6. Hulgus är ett vanligt efternamn i USA, Hulgus Valgus är den sneda variationen av namnet.
 7. hallus valgus
 8. Ett typ av sned vallning av skidorna, för att det ska vara svårare att komma upp i backarna.
 9. halux valgus
 10. Det är extra halt när man går på sidan.


- Behöver du mer hjälp?

Du kan alltid kontakta oss eller besöka någon av våra Freefoot butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö för att få experthjälp. Ifall du har fler frågor kring Hallux Valgus eller andra fotproblem, dina skor eller ja, nästan vad som helst som berör din hälsa.

Lycka till!

/Freefoot