sto

Fotproblem: Hallux Valgus

Hallux Valgus är det vanligaste fotproblemet hos vuxna människor i vårt moderna samhälle idag, och förekommer oftare hos kvinnor än hos män.

Om du har en snedställd stortå, så behöver du inte känna dig ensam. Så gott som alla i västvärlden har någon form av vinkel inåt på sin stortå. Låt oss ta reda på varför med det här inlägget.

I det här inlägget svarar Magnus, Freefoot i Göteborg, på frågor rörande Hallux Valgus.

  • Vad är egentligen Hallux Valgus, 
  • Hur uppkommer det, 
  • Är det något man ärver? 
  • Vad kan man göra åt Hallux Valgus? För att lindra och förhindra att det uppkommer hos en själv.

- Vad är Hallux valgus?

Hallux Valgus är när din stortå förblir snedställd även när du tar ut foten ur dina skor. 

Dock har de allra flesta av oss i västvärlden, mer eller mindre, denna typ av vinkel. Detta pga av att vi är uppväxta med skor. Hallux valgus utvecklas aldrig hos population som lever barfota.

Det som händer att leden mellan första mellanfotsbenet och stortån blir vinklad inåt. Detta gör att framfoten blir bredare. När detta sker så kan smärta i foten uppstå vid belastning.

Stortån grundar dig i din balans. så har du en snedställd stortå, så kan du också uppleva att du har sämre balans. 


- Hur uppkommer Hallux Valgus?

Du utvecklar Hallux valgus först när du använder skor som smalnar av framtill i skornas tåbox. Dvs din stortå behöver ge efter för skons tryck, och kläms då ihop med de andra tårna. Ibland läggs då även fler tår över varandra. Detta beroende på dina skors exakta form och sula.

För att förstå varför detta sker behöver du förstå att dina fötter är väldigt formbara

I dina fötter finns t.ex hela 25% av din kropps ben, dvs ca26st. Så mellan dessa finns då massor av leder med ligament, senor och muskler. Alla dessa är mjukvävnad som alla finns där för att ge dig både svikt och stabilitet.

Det vanligaste är att personen söker hjälp pga smärta och problem med att få passande skor. Ofta är personen helt besvärsfri barfota, men får direkt ont och smärta pag tryck från skorna. Detta sker vid belastning och i samband med rörelse. 

När själva vinkeln har uppstått förvärras tillståndet med fortsatt belastning på dina fötter. Här påverkar också tydligt hur formen är på dina skor, samt dess höjd på någon slags klack. Även en traditionell joggingsko har klack, som då direkt gör att du lägger mer vikt på din främre fotvalv.

Det blir också en negativ effekt på det ena benet, dvs ökad belastning, när dina ben har olika längd. Detta är väldigt vanligt hos oss i väst. Detta beror till största delen utav av att våran höft är i obalans och rigid.

- Du ärver aldrig Hallux valgus. 

Det är en vanlig missuppfattning att detta beror på arv. Din genetik ger dig en ben- och ledstruktur som ger dig olika grad av storlek, längd, bredd och styrka i dina fötter. 

Vi ärver aldrig tillstånd som Hallux valgus, men däremot ev mjukhet i leder. Denna genetik att utlösa Hallux valgus kräver en miljö och aktivitet. Miljön är alltså skons utformning, och aktivitet är hur du är uppe och rör dig på dina fötter.

Om du medvetet tränar dina fötter eller är född med starka fötter, så påverkas inte dina fötter av avsmalnade fötter såsom andra människor.

Benens hårdhet utvecklas inte fullt ut i foten (i början är det brosk) förrän i senare tonåren. Så hur du använder skor och dina fötter i unga år, lägger grunden för hur du har det senare i livet.

- Går det att göra något åt Hallux valgus?

Det fantastiska med kroppen är att oavsett vad vi har negativt utsatt den för, så kan vi lära den att göra rätt igen.

Här pratar vi om en led i kroppen, och det är per definition en mjukvävnad. Oavsett ålder så utvecklas våran kropp positivt, bara den används.

Det som ofta missuppfattas är att "jag går ju jättemycket varje dag", och tror då att det är positivt för fötterna. Men när vi här pratar om att "använda" kroppen menar vi även de små musklerna såsom i foten.

Svar: Ja, det går att göra något åt Hallux valgus. Så om du får diagnosen att operera, så rekommender vi alla att testa först nedanståde process innan.


- Hur går jag tillväga för att bli av med symptomen för Hallux valgus?

Basen för lösningen utgörs alltid utav hur du rör dig i din vardag.

Hur aktiverar du dina fötter varje gång du går och står.

  1. Skaffa dig ett par fotformade skor. med form menar vi inte bara sett uppifrån, dvs tåboxen. Utan också att din fot har kontakt med hela marken. Hitta din Rätta Skostorlek.
  2. Aktivera fotens muskulatur genom att medvetet aktivera din stortå varje gång du går. Detta kommer du göra då och då, vilket blir en träning för foten.
  3. Dra i stortån, dvs lägg den mer i linje med hur den skall ligga. Ta tag i tån och massera leden genom att vrida lätt i tån. I denna position aktiverar du även din fot, genom att både knipa och spreta på tårna.  
  4. Massera foten dagligen. Nu när du är uppe på dina fötter varje dag, och aktiverar de mer naturligt när du går, behöver de omvårdnad. Vilket faktiskt är grundproblemet, att du inte har gjort det tidigare. Biomekaniniskt det som bl.a håller kvar stortån i fel vinkel är även muskler på insidan av dess mellanfotsbenoch mellanfotsbenet, så det hamnar i linje.  


Sammanfattning: 

Hallux Valgus, eller en snedställ stortå, är inget du ärver. Din miljö och hur du använder dina fötter är de avgörande faktorerna för om du utvecklar fotproblemet eller inte. Ge din fot utrymme i skorna, gå mycket barfota och aktivera dina fötter- så förebyggs snedställningar av tårna.

Om du har Hallux valgus, Måste du då operera? Kanske, men det är absolut inte den enda lösningen på Hallux Valgus, i mitt tycke heller inte den första lösningen man ska prova på. 

Din fot är formbar testa att se vad den går för innan du lägger upp den på operationsbordet.

Har du fler frågor kring Hallux Valgus eller andra fotproblem- då går det att besöka våra skobutiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Eller kontakta oss på info@freefoot.se