Hallux Valgus - Guide

Vad är Hallux valgus?

Vad är Hallux valgus?

Hallux Valgus betyder Sned Stortå och är ett begrepp som används när din stortå pekar snett inåt mot dina andra tår. Uttrycket är latinskt och direkt översatt är Hallux = Stortå, Valgus = Sned. Typiskt drag för att du har Hallux valgus blir oftast först när din stortås led börjar bilda en knöl som syns när du tar av dig dina skor. Detta märks oftast av först i medelåldern, även om din stortå kan peka inåt redan under tonåren.

Har du hallux valgus?

Här har du en enkel lista att utgå ifrån för att se om du har Hallux Valgus

 • Din stortå sneddar inåt i en vinkel mot övriga tår
 • Du har en knöl vid sidan av foten, precis där stortån börjar
 • Den främre delen av din fot blir bredare
 • Skav och tryck mot tån bredvid stortån
 • Det gör ont vid stortån när du har har skor på foten

Nästan alla i västvärlden har någon form av vinkel inåt på sin stortå. Anledningen är att vi är uppväxta med skor, så tyvärr så skulle du nog kunna kalla detta sneda tillstånd av stortån för "normalt".

Detta tillstånd förvärras dock av kontinuerlig användning av dåliga skor och besvären kan öka i intensitet till den grad att det börjar göra ont i stortån vid dess första led. Men det går att stoppa och till och med förbättra, hur? Det går vi igenom lite längre ner i det här blogginlägget.

Varför får man Hallux valgus?

Du får Hallux valgus först när du använder skor som smalnar av framtill i skons tåbox. Din stortå behöver ge efter för skons tryck, och kläms ihop med de andra tårna. Ibland läggs även fler tår över varandra, vilket beror på dina skors exakta form och sula.

För att förstå varför detta sker behöver du förstå att dina fötter är väldigt formbara.

I dina fötter finns 25% av din kropps ben, 26st. Mellan dessa finns mjukvävnad i form av leder, ligament, senor och muskler. De finns där för att ge dig dämpning, svikt och stabilitet. I ett par trånga skor, försvinner en stor del av den funktionen.

Ett vanligt scenario i våra butiker är att man söker hjälp på grund av smärta och har svårt att hitta ett par skor som passar. Ofta är personen helt besvärsfri barfota, men får direkt ont när det blir ett tryck från skorna.

I en studie utförd av Menz H.B. · Morris M.E. där 176 människor mellan åldrarna 62-96 fick de fram att de flesta personer hade skor smalare än sina fötter.

Kvinnor bar skor som var kortare, smalare och hade en minskad total yta jämfört med sina fötter än vad männen hade. Att bära skor väsentligen smalare än foten var förknippade med hallux valgus deformitet och smärta i foten, medan att bära skor kortare än foten var förknippat med deformerade tå. Att bära skor med hälhöjd mer än 25 mm förknippades med hallux valgus och förhårdnad under foten hos kvinnor.

Felaktiga skor är vanligt hos äldre och är starkt förknippad med skada vid trampdynan och smärta i foten. Dessa resultat visar behovet av bedömning av skor för att hantera fotproblem hos äldre.

Kan man ärva Hallux Valgus?

Det är en vanlig missuppfattning att detta beror på arv. Din genetik ger dig en ben- och ledstruktur som ger dig olika grad av storlek, längd, bredd och styrka i dina fötter.

Du kan aldrig ärva ett tillstånd som Hallux valgus. Däremot en kraftigare tendens till det via hur din konstruktion ser ut, så som mjukhet i leder, men för att få Hallux valgus krävs miljö och aktivitet:

 • Miljön: Skons utformning
 • Smalnar av framtill, rigid, klack.
 • Aktivitet: Dina rörelser
 • Är du uppe och rör dig mycket barfota, gör rörlighetsövningar, är fysiskt aktiv.

Om du medvetet tränar dina fötter så påverkas de inte lika kraftigt av smala skor. Benens hårdhet är inte fullt utvecklat ut i foten (i början är det brosk) förrän i senare tonåren. Så hur du använder skor och dina fötter i unga år, lägger grunden för hur du har det senare i livet.

Vår Coach i Malmö, Åsa, hjälper oss med att en gång för alla slå hål på myten om att hallux valgus är ärftligt. När Hallux Valgus inte längre ses som en ärftlig åkomma, så tar det bort ursäkten av att vi inte kan göra något åt det mer än att operera. När din fot blivit dysfunktionell av skor som är dåliga för dina fötter, då kan vi göra något åt det - Åsa driver även eget ExactMove

Borde du operera din Hallux Valgus?

Borde jag operera Hallux Valgus?

Att operera Hallux Valgus är ingen garanti på att du är problemfri eller smärtfri i din stortå efter operationen. I vissa fall jag läst har patienten fått komma tillbaka flera år efter för samma operation. En operation löser inte problemet om du sätter tillbaka dina fötter i formen som skapade din Hallux Valgus från början - dina skor.

När hallux valgus-kirurgi övervägs är det viktigt att komma ihåg att det finns potentiella risker och fördelar i samband med alla kirurgiska ingrepp. hallux valgus-kirurgi är ingen garanti för att du kommer att vara fri från problem eller smärta efter operationen. Faktum är att vissa patienter kan uppleva fortsatt smärta eller andra komplikationer efter operationen.

Alla lösningar innan du väljer att operera din fot anser vi är en god investering- det finns goda chanser till att förbättra formen på din fot och hallux valgus utan att behöva skära, skrapa bort ben eller sätta i metallbitar som inte hör hemma i foten.

Börja hellre med dessa 3 innan du opererar för hallux valgus

 1. Ditt val av skor - välj funktionella med en bred tåbox.
 2. Gör övningar som stärker och ökar rörligheten i dina fötter
 3. Gör en analys av din fot hos en coach - du får en personlig plan för hur du effektivt kan förbättra din fots funktion.
Britt-Liz visar hur hennes fötter utvecklats på 3 mån sen hennes första analys. Bättre form, funktion och en mer jämnt fördelad belastning är både bra för fötter och för kropp - bra jobbat!

Hur ser ett normalt förlopp inför Hallux Valgus operation:

Du tar först kontakt med din läkare via en vårdcentral, du blir skickad till en ortopedklinik där röntgen utförs och det beslutas vilken metod som ska användas.

Alla operationer för hallux valgus är till för att smalna av foten vid stortåns led och räta upp stortån. Operationen som är som standard vid hallux valgus kallas chevronosteotomi. Den går ut på att en benkil sågas ut från första mellanfotsbenet och fixeras med skruv. Sen rätar man upp stortån med tejp, eller sågar ut en del av stortåbenet vid behov av ökad lutning. Du kan läsa vidare om hela operationsförloppet för hallux valgus.

Din fot är formbar utan att du lägger den på ett operationsbord.

Hallux valgus-operation är ett stort beslut. Det är inte något man ska ta lätt på, eftersom det finns risker och potentiella komplikationer. Operation rekommenderas vanligtvis endast när alla andra behandlingsalternativ har misslyckats och hallux valgus orsakar betydande smärta eller svårigheter att gå.

Det kostar även en del av dig att ta vägen via operation- och även efter operation så behöver du skor som är fotformade och att träna dina fötter. Hur hade det varit att börja med att aktivera foten? Se om du kan återfå din fots funktion och slippa smärtan från din Hallux Valgus utan att operera?

Om du ändå överväger operation, prata med din läkare om risker och fördelar för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut.

Vad kan du göra åt din Hallux Valgus?

Det fantastiska med kroppen är att oavsett vad vi har negativt utsatt den för, så kan vi lära den att hitta rätt igen.

Med en sned stortå, så pratar vi om en led i kroppen och det är rent praktiskt bara en mjukvävnad. Oavsett ålder så utvecklas våran kropp positivt, bara den används.

Det som ofta missuppfattas är "jag går ju jättemycket varje dag", och tror då att det är positivt för fötterna. När det är 10 000 steg i trånga skor med klack som försämrar vårt tillstånd med Hallux Valgus, men kanske är bra för hjärtat.

två par fötter ena foten i en joe nimble nimbletoes den andra barfota med correct toes tåspridare på

Hur blir jag av med symptomen från Hallux valgus?

Basen för lösningen utgörs alltid utav hur du rör dig i din vardag.

Hur aktiverar du dina fötter varje gång du går och står?

 1. Aktivera fotens muskulatur
 2. Genom att medvetet aktivera din stortå varje gång du går. Detta kommer du göra då och då, vilket blir en träning för foten.
 3. Dra i stortån
  Lägg den mer i linje med hur den skall ligga. Ta tag i tån och massera leden genom att vrida lätt i tån. I denna position aktiverar du även din fot, genom att både knipa och spreta på tårna.
 4. Massera foten.
  Nu när du är uppe på dina fötter varje dag, och aktiverar de mer naturligt när du går, behöver de omvårdnad. Det kan finnas spänningar i muskler som håller kvar stortån i fel vinkel. Dessa muskler finns på insidan av mellanfotsbenet.
 5. Använd Tåspridare.
  Vi på Freefoot är vana vid Correct Toes, den har hjälpt många att få tillbaka fotens starka funktion. Den sprider ut tårna till sin rätta position, och när du då går och arbetar aktivt med foten. Så gör den det i rätt läge.

Bra skor mot Hallux Valgus

Skorna du letar efter ska vara fotformade. En smal sko trycker ihop foten och snedställer tårna och är vad som har skapat ditt problem från första början.

Vanlig sko vs Joe Nimble sko. Fotriktig sko = bra för fot med hallux valgus!
 • Har du någon grad av Hallux Valgus eller kanske har svullna fötter?
 • Då är det breda skor som gäller. Det får inte vara något externt tryck på framfoten.
 • Din fot har kontakt med hela marken.
 • Skorna ska vara utan klack, uppbyggnad och stöd. Vid lutning läggs ett högre tryck fram i skon = mer problem för Hallux Valgus.
 • Flexibel och följsam.
 • Dina skor ska följa din fots rörelser, i vridning och vid böj, så att foten kan få göra sitt utan hämnigar.

Köp ett par bar skor som tillåter din fots fulla funktion - för att bli av med Hallux Valgus. Joe Nimble är de bästa skorna vi har hittat för detta ändamål.

> Dam

> Herr