sto

Hur du kommer igång med Barfotaskor

 - Innehåll


Övergången från en konventionell, tjock och uppbyggd sko till en tunn barfotasko är högst individuell. Detta gör att sätta ett tidsspann på just din övergång väldigt svår. Det hela beror nämligen på din unika utgångspunkt; har du starka eller svaga fötter, rörliga eller orörliga anklar och höfter, fotproblem sen tidigare?

Vill du ta reda på mer exakt hur det kan gå för dig och din övergång
- besök en av våra Coacher i Malmö, Göteborg eller i Stockholm.


Lee Saxby som studerat och forskat inom biomekanik i över 20 år, och varit aktiv som löpcoach inom barfotalöpning i över 10 år, sa detta:

"Att ändra din löpteknik och förbättra dina musklers kondition tar ungefär: 6-8 veckor.
Att ändra formen på din fot och dess funktion genom vanligt bruk av funktionella skor och fotövningar: 6-60+ veckor."

6-60+ veckor! Vilket kommer Från världens, kanske, bästa coach inom barfotalöpning och mänsklig rörelse. Det ger en viss fingervisning till hur mycket de individuella faktorerna spelar in och hur lång tid det kan ta att påverka leder och ligament. 

Utöver dina kroppsliga faktorer så beror din övergång också på din levnadssituation. Hur mycket tid och energi har du möjlighet att lägga ner, kommer att avgöra hur säkert och hur snabbt det kommer att gå för dig.

 - Barfotaskor är inte för mig..

Det kanske låter jobbigt, varför ska du behöva en övergång till ett par skor? Som kan ta dig över ett år att få till bra! Det bästa med det hela är dock att det faktiskt går. Även efter flera decennier i dåliga skor, så kan dina fötter må bättre och fungera bättre.

Detta är inte en “nja, det där med barfotaskor är inte för mig” - Folk som kommer in i våra butiker förstår att Funktionella skor ÄR bättre för deras fötter, men det är inte där skon klämmer, det är de normer som står i vägen för att deras fötter ska kunna må bra.

Den största risken jag upplever för att det ska gå fel i övergången är önskan om en quick-fix. Att inte lägga ner tiden på själva övergången till barfotaskor. De vill ha det idag, istället för imorgon, men helst igår. 

 - Okej, jag har släppt normerna, hur gör jag då?

Via att spendera mer tid på dina fötter. Med en hållbar hållning och helt barfota eller i funktionella skor (ett uttryck vi föredrar på FreeFoot) och skapa en medvetenhet kring dina vanor är viktigare än alla övningar du kan göra för fötterna.

Ditt mål borde vara en livsstil rik på rörelse, där du inte måste “träna” för att hålla dig fit. Där löpteknik, specifika rörlighetsövningar och din fots funktion kan ta ett sidospår medan ditt liv springer på huvudspåret. 

Men är du just nu inte inne på det huvudspåret och vill påbörja din “övergång” till bättre fothälsa, vare sig du har barfotaskor i garderoben eller ej, följer nedan några visdomsord som på vägen du kan ha med dig för en säkert övergång och gladare fötter.

 - Ta det sakta..

Det finns många som har fått hjälp av funktionella/barfota skor. Det är inte ovanligt att höra om fotproblem och fotsmärtor som efter en tids användning helt försvunnit. Att kunna röra sig utan smärta kan i många fall kännas som att få livsglädjen tillbaka. Det är helt normalt att känna en viss entusiasm över att den här nya strategin för fothälsa kan vara något för dig, speciellt då om du lider av någon typ av smärta i fötterna. Entusiasmen kan dock snabbt övergå till vemod om du inte tar dig tiden som en övergång från dina vanliga skor kräver. Att inte ha en långsam och ordentlig övergång från konventionella skor till barfotaskor kan leda till smärta och andra fotproblem.

Men du kan motverka detta via av att bara ta det sakta- Börja med att gå i kortare perioder, 30 minuter per dag är en mild start, sen gradvis öka tiden med 30 minuter per dag. Allt eftersom du utökar tiden så känn efter i dina fötter och din kropp hur de anpassar sig till förändringarna, går det för snabbt så kommer dina fötter visa tecken på trötthet och/eller spänningar. Börjar du att märka av något så pausar du, ger dina fötter tid till att vila och hinna anpassa dig till de förändringar som sker innan du påbörjar din övergång igen.

 - Minska gradvis tjockleken på sulan

Ett sätt att göra din övergång på kan vara att minska sulans tjocklek bit för bit. Att hoppa ned med fötterna i ett par super-tunna skor och sticka ut på din vanliga powerwalk är inte den första rekommendation du kommer få av oss på FreeFoot.  Du kan använda dig av en övergångstyp sko, men tunnare än den uppbyggda och konventionella skon du är van vid, till en övergångstyp av sko innan du tar dig an en tunn minimalistisk sko.

Joe Nimble står som första skomärke i världen att erbjuda 3 olika tjocklekar på sulan, för att du ska kunna hitta en sko för var du är i din process.

Fotsulan är nämligen extremt känslig och efter en livstid med tjocka sulor är fotsulan- huden, musklerna, nerverna.. inte anpassad till marken. Att gå barfota eller använda skor med tunna sulor kan vara direkt obekvämt på grund av den enorma återkoppling du får från fötterna.

Fotsulans känslighet är egentligen en positiv sak. Den ska känna marken du går på och kunna göra lämpliga justeringar utefter den informationen du får. Detta sker på en extremt detaljerad nivå och ju tydligare information du kan få, desto bättre justeringar i ditt steg kan du göra.


Det bästa sättet att bygga upp eller konditionera din fotsula är att börja med en aning tjockare skor innan du går över till de tunnare. Men detta såklart utan att tumma på egenskaper som var sko borde ha: En platt form, det betyder ingen hälhöjd, ingen toe-spring och ingen uppbyggd hålfot, en tåbox som är bredast vid tårna. Lee Saxby har även en genrell visning till vilken sula du borde tänka på vid vilken ålder - för dina fötter står ut för en del belastnng genom dina år - att ge dem rätt förutsättningar utifrån vad de fått gå igenom, det är funktionella skor det. Klacken - som vi hatar

Om du är/har varit en användare konventionella skor med klack i flera år, så har du med största sannolikhet en förkortad hälsena (achilles) .

Om du går från klack till zero drop barfotaskor så kan det lägga en betydande belastning på din hälsena, och överbelasta den i början, vilket kan vara en orsak till skador och smärta. En smärta som kan kännas igen på dess placering, på baksidan, en bit ovanför din häl.

En förkortad Achilles-sena återgår till sin normala längd efter att konventionella skor har övergivits och hela foten får komma ner på marknivå, men denna process tar en del tid.

Återigen kan en långsam, stegvis övergång från konventionella skor - övergångsskor - minimalistiska skor göra hoppet till en skogarderob fylld av funktionella skor för dina fötter till en betydligt trevligare upplevelse.

 - Ditt rörelsemönster

När du byter från vanliga skor till mer minimalistiska modeller, så är det inte bara skomärkena i garderoben som förändras. Hela ditt rörelsemönster är nämligen byggt på att du har en upphöjd klack, en trång tåbox och något som stabiliserar din hålfot.. 

Denna förändring börjar kroppen din att jobba med när du går över till skor som är platta och breda i tåboxen, men ibland finns det en fördröjning i gångförändringar som inträffar, och vissa människor fortsätter fortfarande att slå i hälen i marken även efter att de skiftat till minimalistisk skor.

En Häl som slår i marken, med minimalistiska skor kan orsaka obehag i hälen, eftersom det inte längre är samma nivå av dämpning för att absorbera chocken. Du behöver ägna stor uppmärksamhet åt hur dina fötter kommer i kontakt med marken med varje steg du tar när du går eller springer under denna övergångsperiod.

- Tänk på hur du går

https://www.leesaxby.com/foot-function-and-walking - använd info och bilder.

 - Använd Correct Toes

Att använda Correct Toes är ett av de mest kraftfulla sätten att stödja övergången från konventionella skor till funktionella skor. 

Spretande tår fördelar naturligt trycket och möjliggör korrekt fördelningen av din kroppsvikt över hela foten. 

Dessa bekväma och hållbara tåspridare uppmuntrar också en naturlig förstärkning av muskler och senor som verkar på dina fötter och tår när du använder dem. Då din fot får arbeta med tårna i rätt läge.  

Alla skor, från Joe Nimble är Correct Toes-kompatibla då de är breda där foten ska vara bred, vid tårna!

 - Var barfota, på riktigt

Barfotaskor i all ära, men det bästa för din fot är faktiskt att vara helt barfota. 

Att lägga till tid barfota till din fothälsa och minimalistiska sko-övergång kan vara mycket användbart för att säkerställa en smidig och skadefri förvandling. Att spendera åtminstone lite tid barfota, även om det bara finns runt om i huset, kan hjälpa till att konditionera fotens sulor och stärka dina fot, vilket påskyndar fotanpassningarna som sker med korrekt användning och minimalistisk skor på ett säkert och konstruktivt sätt.

 - Gör fotövningar

Att utföra fotövningar kan hjälpa till med din övergång. Det som hämmar en enklare övergång är ju faktiskt inte dina skor, utan dina fötter och den anpassning de har gjort för att “fungera” i dina vanliga skor. Lägg till länk till övningarna- Skriv med massagen. Dessa övningar, när de utförs konsekvent, hjälper till att slappna av i spända muskler och senor och bygga långsiktig fotstyrka och elasticitet. För bästa möjliga resultat, hitta tid till att utföra dessa övningar dagligen och helst flera gånger om dag.

För att få tillbaka funktionen i din fot så är några av idéerna skriva ovanför bra att samspela. Att göra fotövningar när du använder correct toes och eller när du är ute på promenaden, kan alla göra övergången till en säkrare och mer pålitlig resa. 

Läs mer om Exact Move och Åsa Rylander på hennes hemsida! 
Exactmove.se